Foto: DELFI
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) nesen ieceļošanas aizlieguma jeb tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļāvis kādu Krievijas pilsoni, kurš darbojies pret Latvijas interesēm.

Iekšlietu ministrs 8.aprīlī paziņoja, ka šogad ieceļošanas aizlieguma sarakstā drīzumā varētu iekļaut personas, kuras saistītas ar notikumiem Ukrainā.

Tagad Kozlovskis pastāstīja, ka pēc 8.aprīļa sarakstā iekļāvis vienu Krievijas pilsoni, taču viņš nav tieši saistīts ar notikumiem Ukrainā.

Šī persona gan iekļauta tikai nacionālajā sarakstā, nevis Šengenas zonas dalībvalstu ieceļošanas aizlieguma sarakstā. Lai šo personu iekļautu Šengenas "melnajā sarakstā", jābūt argumentētam pamatojumam, ka tā apdraud citu valstu drošību, norādīja ministrs.

Šī persona jau ilgāku laiku bija drošības iestāžu redzeslokā, un tās darbības bija vērstas pret Latvijas interesēm. Politiķis šī persona nav, taču tās nodarbošanos un darbības raksturu ministrs atturējās izpaust.

Ministrs gan norādīja, ka drīzumā saraksts tiks papildināts ar citām personām, taču no plašākiem komentāriem atturējās.

Ministrs atgādināja, ka lēmumam par personas iekļaušanu nacionālajā sarakstā un Šengenas zonas dalībvalstu ieceļošanas aizlieguma sarakstā ir jābūt balstītam uz drošības iestādes sniegto izvērtējumu, nevis politiskiem motīviem.

Šogad Latvijas "melnajā sarakstā" ministrs iekļāvis 18 personas, no kurām daļa saistītas ar terorisma riskiem.

Imigrācijas likumā teikts, ka Latvijā nav tiesīgs ieceļot un uzturēties ārzemnieks, kurš saskaņā ar Imigrācijas likumu iekļauts "melnajā sarakstā" vai par kuru iekļauts ziņojums Šengenas informācijas sistēmā, lai liegtu ārzemnieka ieceļošanu un uzturēšanos Šengenas līguma dalībvalstu teritorijā.

Likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai un ārzemnieka ieceļošana nav vēlama citu iemeslu dēļ, pamatojoties uz valsts iestāžu sniegto atzinumu.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona (persona non grata), par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

Ārlietu ministrs šogad lēmis par 18 personu iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā. Šīs personas ir bijušie Ukrainas valdošās elites pārstāvji, tostarp bijušais valsts prezidents Viktors Janukovičs un viņa dēls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!