Foto: DELFI
AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") kraha izmeklēšanas komisijas sēde otrdien izvērtās par asu domu apmaiņu par to, ko komisija drīkst darīt, kādu informāciju drīkst pieprasīt un kā tai būtu turpmāk jāstrādā.

Vispirms slēgtajā sēdes daļā deputāti tika iepazīstināti, kā ir jāstrādā ar konfidenciālu informāciju, ja tāda nonāks komisijās rīcībā.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis ("Vienotība") aizstāvēja viedokli, ka Parlamentārās izmeklēšanas komisija drīkst nodarboties tikai ar tiem uzdevumiem, kas iekļauti Saeimas lēmumā par tās dibināšanu, respektīvi, interesēties par "Krājbankas" uzraudzības nodrošināšanas, darbības apturēšanas un maksātnespējas procesa ietekmi uz Latvijas finanšu sistēmu.

Savukārt deputāti Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) un Andrejs Elksniņš (SC) bija sagatavojuši konkrētu jautājumu sarakstu, lai noskaidrotu "Krājbankas" faktisko finansiālo stāvokli pirms tās darbības apturēšanas. Elksniņš rosināja pieprasīt no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ziņas par "Latvijas Krājbankas" pašu kapitāla apmēru un kapitāla pietiekamības rādītāju no 2011.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 16.novembrim ieskaitot (pa mēnešiem), ziņas par šīs bankas kredītportfeļa kvalitātes rādītājiem, depozīta portfeļa sadalījumu pēc klientu skaita, pēc depozītu apjoma, pēc rezidentiem un nerezidentiem, kā arī pieprasīt ziņas par pēdējo "Latvijas Krājbankas" auditēšanas un revīzijas slēdzienu.

Elksniņš arī rosināja pieprasīt "Latvijas Krājbankas" iesniegto maksājumu uzdevumu sarakstu un informāciju par lauztiem depozītu līgumiem kopš 2011.gada 12.novembra līdz 21.novembrim un par visiem FKTK akceptētiem maksājumiem šā gada novembrī, norādot summas, saņēmējus un laiku.

Elksniņš arī rosina pieprasīt no FKTK ziņas par situāciju ar "Latvijas Krājbankas" korespondējošiem kontiem kopš 2009.gada 1.janvāra, konstatētā kontu ieķīlājuma precīzu laiku 2011.gada novembrī un FKTK atbildīgo amatpersonu veiktās darbības šajā sakarā.

Elksniņš arī vēlas noskaidrot, cik "Krājbankas" klientu vidū bija bija pensionāru, maznodrošinātu personu, valsts un pašvaldību iestāžu (kapitālsabiedrību).

Elksniņam iebilda deputāts Jānis Reirs (V), kurš norādīja, ka saskaņā ar Kredītiestāžu likumu tādu informāciju par klientiem bankas Parlamentārās izmeklēšanas komisijai nemaz nedrīkst sniegt.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Lāčplēsis centās pārliecināt deputātus, ka uz sēdi ir jāuzaicina Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, kurš paskaidrošot, kā Parlamentārās izmeklēšanas komisijai ir jāstrādā. Šis paziņojums saniknoja "Saskaņas centra" pārstāvjus Elksniņu un Ivaru Zariņu, kuri paziņoja, ka "tā ir ņirgāšanās par deputātiem, kuri nav lasījuši Parlamentārās izmeklēšanas komisijas likumu un tagad gaida, ka no malas izskaidros, kas viņiem jādara".
Deputāts Zariņš Parlamentārās izmeklēšanas komisijā notiekošo nosauca par "balagānu un cirku".

Pēc savstarpējas apmaiņas ar dzēlībām deputāti tomēr nolēma, ka vēl šonedēļ tiks sasaukta Parlamentārās izmeklēšanas komisijas ārkārtas sēde, kurā tiks uzklausīts Juridiskā biroja vadītājs Kusiņš.
Deputāte Iveta Grigule (ZZS) nāca klajā ar priekšlikumu komisijas amatpersonām atteikties no atalgojuma spiedīgā budžeta stāvokļa dēļ.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas amatpersonas saņem tādu pašu atalgojumu kā pārējo komisiju vadītāji - priekšsēdētājam piemaksa pie algas ir 190 lati, komisijas priekšsēdētāja biedram un sekretāram - katram pa 155 latiem.

Saeima pirms divām nedēļām apstiprināja sastāvu parlamentārās izmeklēšanas komisijai. "Saskaņas centra" (SC) frakcija darbībai komisijā deleģējusi Elksniņu un Zariņu, "Vienotības" frakcija - Lāčplēsi un Reiru, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija - Kārli Seržantu un Griguli, "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvbai"/LNNK frakcija - Romānu Naudiņu un Staltu, Zatlera reformu partijas frakcija - Juri Viļumu un Kārli Eņģeli, bet neatkarīgo deputātu pārstāve komisijā ir Elīna Siliņa.

Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Daugavpils mērs, "Vienotības" frakcijas deputāts Lāčplēsis. Par komisijas priekšsēdētāja biedru ievēlēts Naudiņš (VL-TB/LNNK), bet par komisijas sekretāru - Enģelis (ZRP).

Parlamentārās izmeklēšanas komisija izveidota uz deviņiem mēnešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!