Foto: Shutterstock
Krāslavas novada Robežnieku pagastā policija aizturējusi vīrieti, kurš no Āfrikas cūku mēra karantīnas zonas mēģināja iznest gaļu, portālu "Delfi" informēja policijas pārstāve Zane Arāja.

Pirmdien, 30.jūnijā, policisti, pārbaudot cilvēkus un viņu transportlīdzekļus Āfrikas cūku mēra karantīnas zonā, aizturēja 1983.gadā dzimušu vietējo iedzīvotāju. Pie vīrieša atrasts 1,5 kilograms gaļas, ko viņš mēģināja iznest no epidēmijas rajona.

Informācija par notikušo tālākai pārbaudei tika nodota Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidlatgales pārvaldei.

Policisti turpina pārbaudīt personas un transportlīdzekļus gan Krāslavas novada Robežnieku pagastā, gan arī Dagdas novadā.

Jāatgādina, ka bīstamais Āfrikas cūku mēris Latgales pusē uzliesmoja 26.jūnijā, kad Latvijas pierobežā, dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju, trim mežacūkām atklāta šī slimība. Sasirgušas arī mājas cūkas.

Inficētajā teritorijā iekļauti sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas,Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.

Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!