Saistībā ar digitālās televīzijas lietas izmeklēšanu pirmdien veiktā kratīšana ekspremjeram Andrim Šķēlem (TP) piederošajā firmā "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK), iespējams, bijusi pirmā operācija, kurā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piesaistījis labi bruņotu likumsargu vienību, visticamāk - pretterorisma vienību "Omega".
Kratīšana Kempmayer locekļu mājās atzīta par likumīgu

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) noskaidrojis, ka kratīšanu maskās, kā tas bija šajā gadījumā, un šaubīgu personu aizturēšanu veic specializētās vienības "Omega" darbinieki. Savukārt KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs laikrakstam "Diena" apstiprinājis vienīgi to, ka pirmdien piesaistīti kolēģi no citām drošības iestādēm. Informācija par to, kāpēc tas bijis nepieciešams un cik bieži tas tiek darīts, neesot publiskojama.

Bijušais Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Staris, kurš UVK strādā drošības konsultanta amatā, sarunā ar NRA atminējās, ka tur bijuši gan viņa kādreizējie kolēģi no Kriminālpolicijas, gan arī "pavisam sveši - tādi, kā no modes žurnāla izkāpuši. Profesionāļiem pat pistoles nav pamanāmas, bet tiem tās bija lepni aizbāztas mugurpusē aiz siksnas". Stara kabatas kratīšanas laikā neesot pārbaudītas. "Es devos uzpīpēt, bet nez kāpēc tika pārbaudītas to kabatas, kuriem tajā brīdī bija jāskrien uz tiesu," atminējās Staris. Ar to Staris acīmredzot domājis Šķēli, kuram pirmdien no rīta bija jābūt tiesas zālē un jāpiedalās Jāņa Ādamsona lietas izskatīšanā, pieļauj NRA.

Raugoties bijušo kolēģu acīs, Staris esot pamanījis apjukumu, kad tie ieraudzījuši viņu. "Es šo darba vietu (UVK) izvēlējos ilgi, jo mani ierobežo likums. Tādēļ nolēmu stādāt par konsultantu un sniegt konsultācijas atsevišķos ar drošību saistītos jautājumos," skaidroja Staris.

Staris uzskata, ka UVK birojā veiktā kratīšana un Šķēles biznesa partnera Harija Krongorna aizturēšana digitālās televīzijas lietā nav vērsta pret pašu Krongornu. "Vēl pirms vēlēšanām taču kāds solīja izvērst asiņainu cīņu pret oligarhiem. Mums, nosacīti sakot, ir divi oligarhi - Šķēle un Lembergs. Tautai bija vajadzīgas asinis, tagad pirmās asinis ir parādījušās. Tā nav dzīve, tas ir kino," rezumēja Staris. Sarunas beigās viņš NRA piebildis: "Drīz būšu gatavs runāt vairāk. Valsts ir bīstamas situācijas priekšā. Es parādīšu sastādītos melnos sarakstus."

"Dienas" rīcībā esot neoficiālās ziņas, līdz šim KNAB operācijās neiesaistīja speciālās vienības. Gan bijušo prokuroru Staņislavu Nazarovu, gan citas amatpersonas, uz kurām kritušas aizdomas par likumpārkāpumiem, korupcijas apkarotāji iepriekš aizturējuši, nepieaicinot tik nopietni bruņotus kolēģus.

UVK birojs atrodas Rīgā, Dzirnavu ielā 68. Kā "Dienai" pastāstīja ēkas apsardzes darbinieks, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, pirmdien ap plkst.6 pie nama piebraukuši divi "Citroen" busiņi. Tajos atradušies astoņi, desmit vīri maskās un ložu necaurlaidīgās vestēs, bruņojušies ar pistolēm un automātiem. Lai arī emblēmu uz atbraucēju apģērba viņš neesot saskatījis, spriežot pēc apsarga sniegtā apraksta, visticamāk, tie bijuši Valsts policijas pretterorisma vienības "Omega" pārstāvji.

Ap pulksten 7.30 ieradušies citi cilvēki jakās, kurām uz muguras bijis rakstīts KNAB, uzrādījuši kratīšanas orderi un kaujinieku pavadībā devušies uz UVK biroju. Bruņotā vienība aizgājusi ap pulksten 12, savukārt pārējie - pēc stundas, pusotras, līdzi iznesot kādas trīs kastes. Apsardzes darbinieks atzina, ka likumsargi uzvedušies korekti. Tomēr viņu izskats pievērsis garāmgājēju un citu ēkā esošo biroju darbinieku uzmanību.

LETA jau ziņoja, ka šodien Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tiks lemts, vai piemērot apcietinājumu kā drošības līdzekli Krongornam, kurš tiek vainots krāpniecības mēģinājumā ar mērķi piesavināties SIA "Latvijas mobilais telefons" kapitāldaļas. Krongorna advokāts Aivo Leimanis uzskata, ka, visticamāk, viņa klients tiek turēts ieslodzījumā nevis it kā veiktās krāpniecības dēļ, bet gan, lai viņu varētu ērtāk nopratināt un iegūt informāciju par citiem lietā iesaistītajiem.

Krongorns ir algots augsta līmeņa finanšu speciālists, kas bijis iesaistīts daudzos Šķēles finanšu darījumos kā to reālais veicējs, nevis kā biznesa partneris, - tā "Dienai" atzina virkne aptaujāto uzņēmēju, kuri publiski savu vārdu atteicās minēt, bet savulaik ir profesionāli kontaktējušies ar aizturēto. Viņi piebilst, ka Krongorns ir labi informēts gan par Šķēles tagadējiem, gan pagātnes darījumiem un, ja tie interesē arī KNAB, tad finansists ir ļoti labs liecinieks.

Trīsdesmit piecus gadus Krongorns tiek raksturots kā noslēgts cilvēks, kurš nav iesaistījies pats sava biznesa veidošanā. Informācija par viņu ir visai skopa, jo Krongorna vārds nav izskanējis ne plašu publicitāti guvušos pasākumos, ne darījumos.

Krongorns dzimis un dzīvojis Latvijā, studējis Tehniskajā universitātē, kur ieguvis augstāko izglītību grāmatvedības zinībās. Tagad tālmācībā apgūst starptautisko grāmatvedību un menedžmentu. Pēdējā darba vieta - Šķēlem piederošā uzņēmumā UVK, kur vadījis vairākus projektus. Viņš bijis viens no sešiem uzņēmuma darbiniekiem.

Pirms tam Krongorns strādājis pārtikas koncernā "Ave Lat" grupa, kura akcijas savulaik oficiāli iegādājās Šķēle un vēlāk, tās nododams trastā ārzonas uzņēmumam, ieguva arī savu slaveno vekseli par 29 miljoniem ASV dolāru. Kad "Ave Lat" grupa līdz ar jauno īpašnieku mainīja savu vārdu un pārtapa par "NTBDC", Krongorns vēlāk kļuva par šī uzņēmuma likvidatoru.

Krongorns ir precējies, viņam ir meita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!