Foto: DELFI
Otrdien valdība vienojās, ka nemilitāro NATO kravu nokļūšanu uz Afganistānu nodrošinās divi starptautiski uzņēmumi - SIA "Maersk Latvia" un "DSV Air&Sea" -, otrdien žurnālistiem pēc Ministru kabineta sēdes sacīja aizsardzības ministrs Imants Lieģis.

Kā ziņots, patlaban Latvija nodrošina ar savu infrastruktūru ASV nemilitāro kravu pārvadājumus uz Afganistānu. Savukārt šis būs jauns projekts, kurā mūsu valsts infrastruktūra tiks piedāvāta NATO nemilitārajām kravām.

Darba grupa, kurā ietilpa Aizsardzības, Ārlietu un Satiksmes ministrijas pārstāvji, minētās divas firmas izvēlējās no 15 pretendentiem. Pēc Lieģa teiktā, izvēle kritusi tieši uz šīm divām, jo tām ir pieredze šāda veida kravu nogādāšanā. Jau tuvāko nedēļu laikā tiks izstrādāti līguma nosacījumi un tie tiks parakstīti.

Tāpat Lieģis atklāja, ka Latvija risina sarunas ar citām NATO dalībvalstīm, lai piedāvātu savu infrastruktūru alianses nemilitāro kravu nogādāšanai uz Afganistānu. Šo sarunu rezultāti varētu būt zināmi jau tuvākajā laikā, piemēram, pirmdien, tiekoties ar Kanādas Senāta priekšsēdētāju Noelu Kinsellu, uzrunāts arī šis jautājums. Latvija arī strādā pie tā, lai nemilitārās preces, piemēram, pārtikas produkti, tiktu iegādāti uz vietas Latvijā un tad tālāk transportēti uz Afganistānu.

Ministrs uzsvēra: NATO nemilitāro kravu tranzīts caur Latviju dod mūsu valstij iespējas uzņemties vadošo lomu šajos jautājumos. Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem otrdien apliecināja, ka "Latvija strādā pie tā, lai nodrošinātu vadošās valsts lomu".

8.janvārī Aizsardzības ministrijas (AM) vadītā darba grupa, kurai bija uzticēts risināt jautājumus, kas saistīti ar iespēju veikt starptautiskajai operācijai Afganistānā (ISAF) paredzētu NATO nemilitāru kravu tranzītu caur Latviju, vienojās, kurus pretendentus rekomendēt Ministru kabinetam kā potenciālos kravu pārvadājumu nodrošinātājus.

Kā iepriekš informēja AM preses pārstāve Vineta Kleine, sagatavojot informatīvo ziņojumu par šiem komersantiem, darba grupa izpildīja Ministru prezidenta rīkojumu.

Aizsardzības, Ārlietu un Satiksmes ministrijas no 2009.gada rudens aktīvi strādāja, lai sagatavotu nepieciešamos dokumentus uzaicinājuma nosūtīšanai komersantiem sava piedāvājuma iesniegšanai un apzinātu potenciālos komersantus šādu pakalpojumu sniegšanai, atzīmēja Kleine.

Konsultējoties ar NATO un balstoties uz Alianses izstrādātajiem kritērijiem un standartiem, tādējādi veicinot maksimālu uzaicinājuma procedūras atklātību un pārskatāmību, tika sagatavots uzaicinājums piedāvājuma iesniegšanai. Pēc iepriekšējas tirgus izpētes tas 2009.gada decembra sākumā tika nosūtīts 15 komersantiem, bet savus piedāvājumus iesniedza septiņi komersanti, pastāstīja AM preses pārstāve.

Darba grupā līdztekus Aizsardzības, Ārlietu, Satiksmes ministriju un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem saskaņā ar Ministru prezidenta rezolūciju strādāja arī Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Loģistikas asociācijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!