Jaunais premjerministrs būs no Tautas partijas (TP) rindām vai partijai tuvu stāvošs cilvēks, prognozē Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes Politikas zinātnes katedras vadītāja Ilga Kreituse.

Kā norādīja Kreituse, viņa gan šaubās, vai par jaunās valdības vadītāju kļūs kāds no publiski nosauktajiem partijas pārstāvjiem, ko TP varētu virzīt šim amatam. "Parasti TP atrodas trešais kandidāts, kas nav ticis skaļi apspriests," uzsver politoloģe.

Pēc Kreituses domām, Ministru prezidenta Ivara Godmaņa (LPP/LC) krišanu veicinājusi viņa uzvedība, runas un komunikācijas stils, kas sabiedrībai bija kļuvis nepieņemams. "Viņš nevis vadīja valsti, bet radīja cilvēkos paniku," uzskata politoloģe.

Otrkārt, pienācis laiks, kad Latvijā jāieplūst Eiropas naudai, un tagad ir jāizšķiras, kā šī nauda tiks sadalīta. "Protams, var būt dažādas runas par šī procesa caurskatāmību, bet reāli politiskā piederība arī noteiks šīs naudas virzību, tādēļ ir loģiski, ka nu varu vēlas pārņemt TP," skaidro Kreituse. "Tas atbilst viņu tēlam un praktiskajai darbībai."

Pēc Kreituses domām, veidojot jauno koalīciju, no līdzšinējās koalīcijas sastāva varētu aiziet tikai apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. "Kā pierādījusi Zaļo un zemnieku savienība, viņi ir varonīgi vārdos, bet ne darbos, tādēļ jaunās valdības veidošanā viņi, visticamāk, neatteiksies piedalīties neatkarīgi no tās sastāva," prognozē eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!