Krievijas Galvenā kara prokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu par Krievijas Aizsardzības ministrijas (AM) 1999.gadā noslēgto darījumu ar Latvijas farmācijas uzņēmumu "Grindeks". Šis darījums Krievijas budžetam nesis 3,7 miljonus ASV dolāru (2,1 miljonu latu) lielus zaudējumus, atsaucoties uz Krievijas Uzskaites palātas preses dienesta sniegto informāciju, ziņo aģentūra ITAR-TASS.
Krimināllietas ierosināšana sekoja pārbaudei, ko Uzskaites palāta veica laikā no 2001.gada decembra līdz 2002.gada martam. Pārbaudes laikā tika vērtēts, kā tiek izmantots valsts īpašums un līdzekļi, kas piešķirti medicīniskajiem pakalpojumiem un kara resora pārziņā esošo ārstniecisko iestāžu uzturēšanai.

Krievijas AM bija noslēgusi līgumu ar "Latvijas Industriālo banku" ("Lainbanka") par pensiju izmaksu Latvijas teritorijā dzīvojošajiem Krievijas militārajiem pensionāriem. Tomēr banka Krievijas finanšu krīzes ietekmē 1999.gadā tika atzīta par maksātnespējīgu, neizpildot savas saistības, kas bija uzkrājušās kopš 1995.gada. Krievijas AM kļuva par bankas lielāko kreditoru.

Pēc bankas maksātnespējas atzīšanas sākās sarunas ar Krievijas AM par parādu kapitalizēšanu. Scenārijs bija šāds - kāds Latvijas uzņēmums piegādā AM preci, par ko daļa tiek maksāta naudā, bet daļa - ar prasījuma tiesībām pret "Lainbanku". Pēc tam prasījums tiktu kapitalizēts bankas akcijās.

Par šo Latvijas uzņēmumu kļuva "Grindeks", kas noslēdza līgumu ar Krievijas AM par medikamentu piegādi 5,5 miljonu ASV dolāru vērtībā, un ministrijas prasījuma tiesības pret "Lainbanku" tika nodotas šim farmācijas uzņēmumam.

Savukārt "Grindeks" prasījuma tiesības pret "Lainbanku" tika pārvērstas bankas akcijās ar nominālvērtību 2,02 miljoni latu, kas veidoja 55,17% akciju kontrolpaketi, kuru vēlāk no farmācijas kompānijas nopirka "Baltijas Starptautiskās bankas" (BSB) akcionāri. Kā ziņots, "Lainbankas" maksātnespējas risinājums bija reorganizācija, pievienojot to BSB.

Tomēr, kā tagad atklājusi Uzskaites palāta, "Grindeks" solītie medikamenti Krievijas teritorijā tā arī nav nonākuši, bet vēlāk Krievijas AM zaudējusi arī tiesības pieprasīt parāda dzēšanu, jo 2002.gadā beidzās ministrijas un "Grindeks" līguma termiņš. Krievijas Uzskaites palātas ieskatā valsts tādējādi ir zaudējusi 3,7 miljonus ASV dolāru.

Kā 1999.gadā vēstīja "Grindeks", līgums ar Krievijas AM paredzēja "Grindeks" un tās īpašumā esošās "Tallinas farmaceitiskās rūpnīcas" zāļu piegādi ar atlaidi Krievijas AM pēc saskaņota grafika un nomenklatūras trīs gadu laikā. Piegādājamo zāļu sarakstā bija vairāk nekā 50 nosaukumu, piemēram, pretsāpju un pretdruža zāles, antibakteriālie līdzekļi, psihotropās zāles, dermatoloģiskie un pretiekaisuma ārstnieciskie līdzekļi un vitamīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!