Latvijas vēstnieks Imants Daudišs ceturtdien uzaicināts uz Krievijas Ārlietu ministriju, jo Krievijas vēstniekam Aleksandram Udaļcovam jau nedēļu neļaujot tikties ar "nelikumīgi notiesāto" Vasīliju Kononovu, lai pasniegtu viņam Krievijas pilsoņa pasi.
Krievijas diplomāti uzsvēruši, ka "šādas darbības ir pretrunā ar Latvijas un Krievijas konsulāro konvenciju un citiem starptautiskajiem dokumentiem, kas nosaka divu valsts iestāžu sadarbības parametrus savu pilsoņu interešu nodrošināšanai", teikts Krievijas paziņojumā.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Līga Bergmane BNS apliecināja, ka tikšanās laikā Daudišs interesējies, vai Krievija ir piešķīrusi pilsonību Kononovam, jo Naturalizācijas pārvalde ar ĀM starpniecību lūgusi Krieviju informēt par pilsonības piešķiršanu Kononovam.

Naturalizācijas pārvalde un ĀM vēlas saņemt oficiālu apstiprinājumu šim faktam, lai šo jautājumu varētu risināt atbilstoši divpusējām saistībām un starptautiskai likumdošanai, sacīja Bergmane.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš noraidīja vēstnieka lūgumu apmeklēt Kononovu, taču tad Kononovs vēl bija tikai Latvijas pilsonis.

Pagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka piešķīris Kononovam Krievijas pilsonību un Krievija norādījusi uz starptautiskajām tiesībām, kas šādā gadījumā piešķir tiesības vēstniekam uz tikšanos ar notiesāto. Taču lēmumu par tikšanos var pieņemt tikai tiesa.

Šobrīd bijušajam partizānam ir dubultpilsonība, un Naturalizācijas pārvalde nav saņēmusi apstiprinājumu par pilsonības piešķiršanu, BNS ceturtdien uzzināja pārvaldē. Pārvaldē apstiprināja, ka tikai šodien Krievijas vēstniecībā saņemts viņu lūgums sniegt informāciju par notikušo pilsonības piešķiršanu.

Latvija pēc informācijas saņemšanas par pilsonības piešķiršanu Kononovam tiesas ceļā varēs pieprasīt atņemt viņam Latvijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!