Latvijas Finanšu ministrija plāno attiesāt Krievijai sanatoriju “Jantarnij Bereg”, kas atrodas Jūrmalā un kas saskaņā ar dokumentiem pieder Krievijas Prezidenta administrācijai. Latvija uzskata, ka sanatorija administrācijai nodota nelikumīgi, un plāno tiesā vērsties pret amatpersonām, kas to pieļāva.
Latvijas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi pārbaudi par notikušo, un ir vērsusies pie valdības, lūdzot paskaidrot situāciju. Valdība otrdien slēgtā sēdē izskatīja jautājumu par sanatorijas īpašuma tiesībām. Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, sanatoriju vēl pirms 15 gadiem vajadzēja nodot Latvijai, taču faktiski tā visu šo laiku bijusi Krievijas īpašumā un tagad pieder Krievijai arī juridiski. Valdība nolēmusi vērsties tiesā.

Sanatorija uzcelta 1972.gadā Ķemeru Nacionālā parka teritorijā. Sanatorija un tās parks aizņem 19 hektārus.

Latvijas Augstākā Padome 1991.gadā nolēma, ka visi Padomju savienības nozīmes objekti ir nododami Latvijai, izņēmumi tika pieļauti tikai saskaņā ar starpvalstu līgumiem, kāds, piemēram tika noslēgts ar Baltkrieviju par sanatoriju “Belarusj”. Ar Krieviju par sanatoriju “Jantarnij Bereg” šāda līguma nav. Taču Latvijas iestādes nekad nav pretendējušas uz sanatoriju, tāpēc jau kopš deviņdesmito gadu sākuma sanatoriju apsaimniekoja Krievijas prezidenta administrācija.

Latvijas valdība, atcerējusies par sanatoriju, plānoja apspriest šo jautājumu starpvaldību komisijas sēdē, taču šāda tikšanās nenotika, un jautājums par sanatorijas īpašuma tiesībām palika “karājoties gaisā”.

Nesen Krievija nolēmusi ierakstīt sanatoriju uz sava vārda Latvijas Zemesgrāmatā, nostiprinot savas tiesības uz to. Nepieciešamie dokumenti tika iesniegti Zemesgrāmatā, un īpašuma tiesības tika nostiprinātas. Latvijas valdība uzskata, ka tas noticis prettiesiski, jo nodot sanatoriju Krievijas īpašumā varēja tikai pēc starpvalstu līguma noslēgšanas.

Latvijas Finanšu ministrija, kurai pieder zeme zem sanatorijas, plāno apstrīdēt Zemesgrāmatas tiesneša lēmumu.

Latvijas premjers Aigars Kalvītis uzskata, ka šis ir tikai saimnieciskais strīds, kurā nav nekādas politikas, un šis strīds jārisina likuma ietvaros.

Krievijas prezidenta administrācijā šo jautājumu pagaidām nekomentē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!