Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs vēstulē ASV valsts sekretārei Madlēnai Olbraitai sūdzējies par fašisma atdzimšanu Baltijā un kara veterānu tiesām Latvijā.
Vēstuli vārds vārdā trešdien citēja Lietuvas Seima spīkers Vītauts Landsberģis preses konferencē Viļņā, lai gan pirms nedēļas bija atteicies tās saturu atklāt. Lansberģis gan nekonkretizēja, kad vēstule nosūtīta.

Atsaucoties uz šo dokumentu, Landsberģis Seima svētku sēdē par godu Lietuvas neatkarības atgūšanas desmitgadei paziņoja, ka radikāli populistiskie Krievijas politiķi vēlas atjaunot Padomju Savienību un gatavo propagandisku spiedienu pret Baltijas valstīm.

"Dārgā Madlēna, visnotaļ satraucošas ziņas nāk no Baltijas valstīm. Dažu mēnešu laikā pirms tam, kad visa civilizētā pasaule atzīmēs Otrā pasaules kara 55.gadadienu, Eiropā saasinās fašistu bums. Baltijas valstīs tas uzsācis kara veterānu vajāšanas kampaņu," Landsberģis citēja Ivanova vēstuli.

Tajā teikts, ka nesen Latvijā par deviņu cilvēku slepkavību 1944.gadā tika notiesāts Vasīlijs Kononovs, kuru Krievija uzskata par antifašistu, līdzīgas raganu medības sākušās arī Igaunijā un Lietuvā.

"Mēs vēlamies saņemt atbildi, kādēļ ASV klusē, kad Baltijas valstu vadītāji ņirgājas par miljoniem upuru piemiņu. Bet ceru, ka jūsu valsts atbilstoši atbildēs uz bīstamo notikumu attīstību. Savukārt es esmu gatavs izskatīt visus iespējamos pasākumus, lai neitralizētu fašisma un revanšisma draudus Eiropai," sacīts Krievijas ārlietu ministra Ivanova vēstulē.

Preses konferencē Landsberģis norādīja, ka viņa vārdi nav atspēkoti, bet Krievijas Ārlietu ministrija apstiprinājusi, ka šādas vēstules patiešām ir nosūtītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!