Krievijas valsts kinematogrāfijas institūta vārdā ceturtdien par izciliem darbiem dokumentālajā kinomākslā tika pasniegti atzinības raksti bojā gājušo operatoru un režisoru Andris Slapiņa, Gvido Zvaigznes un Jura Podnieka radiniekiem.
Atzinības rakstu pasniegšana notika ceturtdien kinoteātrī "Rīga" īsi pirms dokumentālās filmas "Mūsu barikāžu laiks" demonstrēšanas, kas piedalās kinofestivāla "Lielais Kristaps" konkursā. Krievijas institūts atzinības rakstus pēc kinooperatoru nāves piešķīris par izcilu dokumentālo filmu radīšanu, uzticību profesijai un pašaizliedzīgu darbu kinonozarē. Saņemt atzinības rakstu bija ieradies tikai Slapiņa radinieks - viņa brālis Jānis Slapiņš.

Ideju par šādas balvas pasniegšanu izteicis Andra Slapiņa līdzgaitnieks, kolēģis un asistents Aleksandrs Demjanenko. Pēc nāves apbalvotie kinooperatori savulaik beiguši minēto Krievijas augstskolu.

Operatori Zvaigzne un Slapiņš tika nāvējoši ievainoti 1991.gada janvārī, kad ar padomju armijas iebrukumu Lietuvas televīzijas ēkā aizsākās mēģinājums apdraudēt Baltijas valstu patstāvību. Slapiņa veidoto dokumentālo filmu vidū ir filmas par Sibīrijas latviešiem.

Savukārt Podnieks gāja bojā vairākus gadus pēc barikāžu notikumiem, Jāņu vakarā noslīkstot. Podnieka slavenākais darbs ir dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?", kas izraisīja lielu ažiotāžu bijušajā Padomju Savienībā un visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!