Foto: LETA
Neraugoties uz nemīlīgo laiku un brīžiem pat stipro lietu, Rīgā Krievijas pilsoņi ilgstoši stāv uz ielām garās rindās, lai nobalsotu šodien notiekošajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās, novēroja aģentūra LETA.

Pie Krievijas vēstniecības Kalpaka bulvāra un Alunāna ielas krustojumā izveidojusies vairāk nekā 100 metru gara rinda, kurā stāv vairāki simti cilvēku. Savu kārtu nobalsot esot jāgaida pat vairāk nekā stunda, aģentūrai LETA atzina vairāki vēlētāji.

Milzīga rinda izveidojusies arī Brīvības un Dzirnavu ielas krustojumā, kur vairāki simti cilvēku gaida savu kārtu nobalsot pie Krievijas vēstniecības konsulārās nodaļas. Rinda stiepjas no nodaļas ieejas Dzirnavu ielā līdz Brīvības ielai un Brīvības ielas posmā no Dzirnavu līdz Lāčplēša ielai. Par rindu lielu interesi izrāda garāmgājēji, taujājot, kas noticis.


Rindas izveidojās jau no paša rīta un tagad pēcpusdienā kļuvušas vēl garākas. Krievijas vēstniecībā aģentūrai LETA gan apgalvoja, ka līdz plkst.20 visi vēlētgribētāji tikšot apkalpoti.

Vairāki rindā gaidītāji aģentūrai LETA skaidroja, ka nobalsot šajās vēlēšanās esot viņu pienākums, jo no Krievijas varas nostājas esot būtiski atkarīgs arī šīs valsts pilsoņu stāvoklis ārzemēs.

Vēlētāji īpaši nevēlējās atklāt, par ko balsot, bet no tiem, kas bija ar mieru atklāt savu izvēli, vairums norādīja, ka savu balsi atdos par valdošo partiju "Vienotā Krievija", jo tā visvairāk rūpējoties par valsts interesēm. Tomēr izskanēja arī pretēji viedokļi, proti, ka Krievijā vajadzētu demokrātiskāku režīmu, tāpēc jābalso par kādu citu politisko spēku.


Kā ziņots, Krievijā šodien notiek parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas, kurās tiek prognozēta valdošās partijas "Vienotā Krievija" uzvara, lai gan ne tik pārliecinoša kā iepriekšējās vēlēšanās pirms četriem gadiem.

Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, 7% barjeru, kas noteikta iekļūšanai Valsts domē, bez "Vienotās Krievijas" spēs pārvarēt arī Komunistiskā partija, Krievijas Liberāldemokrātiskā partija (KLDP) un "Taisnīgā Krievija" (SR).

Pārējām trim vēlēšanām pielaistajām partijām - liberālajai "Jabloko", labējai "Taisnā lieta" un nacionāli noskaņotajai kreisajai "Krievijas patrioti" - iekļūšana 450 vietu parlamentā netiek prognozēta.

Atbilstoši prognozēm "Vienotā Krievija" saņems ap 53% balsu, Komunistiskā partija - nedaudz virs 20%, Krievijas Liberāldemokrātiskā partija un "Taisnīgā Krievija" - katra ap 10%.

Pirmsvēlēšanu laiku pavadījuši nerimstoši skandāli un apsūdzības dažādās mahinācijās, komisijas un tiesībsargājošās iestādes saņēmušas simtiem sūdzību par parlamenta vēlēšanu kampaņas gaitā konstatētiem pārkāpumiem, no kuriem vislielākā daļa saistīta ar valdošo partiju.

Opozīcijas pārstāvji uzskata, ka pārkāpumi "nostādīti uz rūpnieciskiem pamatiem", bet to skaits, salīdzinot ar 2007.gadu, pieaudzis vairākas reizes.

Vēlēšanās opozīcija gatavojas pieaicināt rekorddaudz novērotāju, kas konkurēs ar oficiālajiem kontrolieriem un prokremliskā jauniešu kluba "Naši" aktīvistiem.

Kremļa partija "Vienotā Krievija", kurai iepriekš konstatēts lielākais pārkāpumu skaits, sekot vēlēšanu gaitai grasās nosūtīt 400 000 cilvēku, un tas ir teju divas reizes vairāk, nekā uz pārbaudēm "maksimāli" noskaņotajai kompartijai.

Neatkarīgie novērotāji uzskata, ka visnopietnākie pārkāpumi veikti, izmantojot dienesta stāvokļa priekšrocības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!