Foto: F64

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) nostāja referendumu jautājumā ne vienmēr ir konsekventa. Viņa atbalsts referendumam par krievu valodas statusa maiņu bijusi kļūda, ko vajadzētu atzīt, otrdien intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Krievu kopienas pārstāvis Igors Vatuļins.

Viņš sacīja, ka Ušakova paziņojums, ka viņš neatbalsta parakstu vākšanu tautas nobalsošanai par automātisku pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem un tad, ja referendums tomēr notiks, pats tajā nepiedalīsies, varētu mainīties arī Latvijas Krievu kopienas attieksmi pret šo referendumu.

Vatuļins uzsvēra, ka Ušakova ietekme tajā krievu kopienā, kuriem pirmā valoda ir krievu valoda, ir ļoti liela un visi viņa teiktajā ieklausās, lai gan Ušakova rīcība ne vienmēr ir konsekventa.

Viņa skatījumā, tas, ka Ušakovs atbalstījis referendumu par krievu valodas statusu, bijusi kļūda, un viņam to vajadzētu atzīt.

Vatuļins atzīmēja, ka apvienības Saskaņas Centrs nostāja aktuālā referenduma jautājumā ir grūti prognozējama tieši saistībā ar Ušakova rīcību valodu referenduma jautājumā.

Kā ziņots, Ušakovs pirmdien paziņoja, ka neatbalsta parakstu vākšanu referendumam par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

"Es pats esmu izbaudījis naturalizācijas procesu Latvijā. Mans tēvs bija nepilsonis, māte joprojām ir nepilsone. Nepilsoņu jautājumu uztveru ļoti personīgi. Un tas nav izlasīts grāmatās, jo esmu izjutis to pats uz savas ādas," presei izplatītā paziņojumā norāda Ušakovs.

Rīgas mērs saka, ka "mēģinājums šobrīd organizēt otro referendumu par šo jautājumu nekādi nemainīs nepilsoņu stāvokli Latvijā. Nav ne mazāko cerību, ka šāds referendums varētu gūt panākumus. Tas tikai palīdzēs provokatoriem, kuri vēlas pirms vēlēšanām uzkurināt nacionālo konfliktu. Un vislielākie ieguvēji no tā būs "Vienotības" partijas pārstāvji. Bet es nevēlos dot "Vienotības" provokatoriem ne vismazāko iespēju."SC politiķis atzīmē, ka labējie politiķi pirms vēlēšanām mēģina atkal izmantot nacionālo jautājumu, lai "piesegtu savas kļūdas un novērstu uzmanību no valsts pārvaldīšanas "shēmām"".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pirmdien kategoriski noraiodīja šos Ušakova izteikumus par referenduma jautājuma izdevīgumu viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!