Juridiskā biroja "Eiro Temīda" īpašnieks Valdis Krisbergs trešdien vērsies Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, lūdzot uzsākt kriminālprocesu pret žurnālistu Lato Lapsu par goda aizskaršanu un neslavas celšanu saistībā ar izteikumiem par grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" publicēšanu "Eiro Temīdas" mājaslapā internetā.
Krisbergs pieteikumā tiesai norādījis, ka šā gada 28.augustā vairākos medijos ticis publicēts raksts, kurā Lapsa paudis savu viedokli par grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" izplatīšanas tiesībām internetā un pārkāptajām autortiesībām.

Krisbergu un viņa biroju aizskāruši Lapsas izteikumi - "ir tiešām pārsteidzoši, ka birojs "Eiro Temīda", kas pats sevi slavē kā populāru uzņēmējdarbības juridisko jautājumu konsultantu, nodarbojas ar primitīvu pirātismu" un "atceroties Valda Krisberga biogrāfiju, kur goda vietā stāv sodāmība par krāpšanu, pārsteigumu sajūta pazūd - acīmredzami cilvēks turpina iemīļotās nodarbes. Interesanti tikai - kādus juridiskos padomus "Eiro Temīda" dod saviem klientiem".

Šāds masu saziņas līdzekļos izplatītais apgalvojums aizskarot un aizvainojot ne tikai Krisbergu personīgi, bet arī ceļot neslavu viņa profesionālajai darbībai un juridiskajam birojam.

Viņš norāda, ka Lapsa "nenoliedzami šobrīd ir viena no tām figūrām, kas veido sabiedrisko domu un ir spējīga to ievirzīt "pareizajā" gultnē".

Krisbergs lūdz tiesu uzsākt kriminālprocesu privātās apsūdzības lietā pēc uz Krimināllikuma (KL) 156., 157., 158.pantiem un saukt Lapsu pie kriminālatbildības.

KL 156.pants par goda aizskaršanu kā soda mēru paredz piespiedu darbu vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām, 157.pants par neslavas celšanu paredz sodu - piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām, bet 158.pants par goda aizskaršanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar arestu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu līdz 30 minimālajām mēnešalgām.

Aģentūrai LETA pagaidām neizdevās sazināties ar Lapsu, lai noskaidrotu viņa viedokli par Krisberga iesniegumu tiesai.

Centra rajona tiesas Kancelejas vadītāja Ingrīda Ņeveska informēja, ka šodien tiesā saņemts Krisberga iesniegums. Rīt, 11.oktobrī, tiesas priekšsēdētāja to nodos izvērtēšanai tiesnesim.

Policijā septembrī tika uzsākts kriminālprocess pēc Lapsas iesnieguma Valsts policijas priekšniekam Aldim Lieljuksim. Žurnālists iesniegumā lūdza pārtraukt autortiesību pārkāpšanu, bez vienošanās ar autortiesību pārstāvjiem "Eiro Temīda" mājaslapā publicējot pilnu grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" tekstu.

Policijā skaidroja, ka Lapsas iesniegumā norādīts uz faktiem, kuri liecina par, iespējams, izdarītu noziedzīgu nodarījumu. Pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 369. un 370.pantu, uzsākts kriminālprocess pēc piederības pie noziedzīga nodarījuma grupas objekta.

Tas nozīmē, ka pagaidām policija procesu uzsākusi tikai par faktu, ka varētu būt noticis reāls noziedzīgs nodarījums, izmeklēšanas gaitā nozieguma kvalifikācija tiks noskaidrota un pārkvalificēta pēc konkrēta KL panta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!