Juridiskās apkalpošanas biroja "Temīda" vadītājs, bijušais Saeimas deputāts un par krāpšanu notiesātais Valdis Krisbergs 1.jūlijā sūdzēs tiesā Ziedoņa Čevera partijas vadību par skandalozo reklāmu.
BNS rīcībā esošajā prasībā Rīgas pilsētas Vidzemes tiesai Krisbergs norāda, ka no 20. līdz 24.jūnijam "tika raidīts huligānisks reklāmas klips LTV, TEM TV izplatītajā Krievijas sabiedriskajā televīzijā un Latvijas Radio 1.programmā, turklāt tika izplatīti daudzi tūkstoši analoga huligāniska satura reklāmas lapiņu Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Šī huligāniskā satura reklāmmateriālu radīja, izveidoja un izplatīja Brīvības partija, kuras valdes priekšsēdētājs ir Gundars Prolis". Arī Čevers ir uzskatāms par līdzdalībnieku par šo huligānisko darbību, jo ir partijas ideologs, sacīts prasībā.

Reklāmas aizskārušas arī Krisbergu personīgi, jo "kā Latvijas Republikas pilsonis es sevi uzskatu par tolerantu pret citas ādas krāsas cilvēkiem, pret citu valstu pilsoņiem. Uzskatu, ka šādu metodi - mēģināt kurināt bailes pret imigrantiem - ir izmantojušas radikāli nacionālistiskas partijas Austrijā, Itālijā, Dānijā un citur," raksta sūdzētājs.

"Uzskatu, ka šādu reklāmas materiālu parādīšanās ir ne tikai pārprasts liberālisms (lai veicinātu rasu naidu nav klaji jāaicina uz vardarbību, jo tam lieliski der arī dažādu simbolu izmantošana, kā tas "veiksmīgi" darīts konkrētajās reklāmās), bet arī cinisks huligānisms, kas izsauc Latvijas sabiedrības kopumā un atsevišķu indivīdu, tajā skaitā manis personīgi, vispārpieņemto cilvēkattiecību normu destabilizāciju," vērtē Krisbergs.

Reklāma radīja vairāku politologu un arī Latvijas Televīzijas asu reakciju, bet Latvijas tiesībsargājošās institūcijas tomēr nav saskatījušas rasu naida veicināšanu Čevera dibinātās Brīvības partijas reklāmās.

Reklāmās redzami divi melnādaini puiši un tiek paustas bažas, ka līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā valstī ieplūdīs ekonomiskie imigranti. LTV jau atteikusies pārraidīt reklāmas klipu, arī Reklāmas asociācija atzīst, ka citas tautības nievājošas reklāmas nedrīkst nedz veidot, nedz izplatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!