Foto: AFI
Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Pilsoniskā savienība" (PS) un partiju apvienības "Vienotība") piektdien nosūtījis portālam "Pietiek.com" aicinājumu atsaukt publikāciju, kas nepatiesi atspoguļo viņa teikto kādā e-pasta vēstulē PS biedru sarakstē, jo tie nodarījuši būtisku kaitējumu viņam kā politiķim un ministram, portālu "Delfi" informē PS pārstāvji.

"Es kā partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) un partiju apvienības "Vienotība" priekšsēdētājs un LR ārlietu ministrs aicinu portālu "pietiek.com" atsaukt rakstu "Kristovskis piekrīt Slucim: "Kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem..."", jo tas neatbilst patiesībai. Minētais raksts sagroza manis teikto un nepelnīti iedragā manu politisko reputāciju Latvijā un ārpus tās robežām," aicinājumā raksta Kristovskis.

Ministrs norāda, ka viņa vēstule PS biedru sarakstē nav tieša atbilde
uz PS biedra Aivara Sluča nekorektajiem un neētiskajiem izteikumiem.

"Šie apgalvojumi nodarījuši būtisku kaitējumu man kā politiķim un LR ārlietu ministram, liekot domāt, ka atbalstu ārsta ētikai nepieņemamus izteikumus un nacionālā naida kurināšanu," uzsver Kristovskis. "Šis melīgais raksts nodara ļaunumu arī Latvijas valstij, radot satraukumu sabiedrībā un negatīvā nozīmē pievēršot uzmanību starptautiskajā vidē."

Par īpaši nekorektu no žurnālistikas ētikas un profesionalitātes viedokļa Kristovskis uzskata publikācijas virsrakstu, "kas veidots tādā formā, ka Sluča izteikums kļuvis par it kā manis teikto".

Kristovskis noliedz to, ka jelkad būtu izteicis spriedumus par cilvēkiem saistībā ar viņu nacionalitāti. "Es ar cieņu un toleranci izturos pret visu tautību cilvēkiem," raksta ministrs.

Kā "Delfi" jau ziņoja, Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij", kas ir arī valdībā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partnere, piektdien aicināja ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski atkāpties no amata saistībā ar atklātībā nākušo partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) iekšējo saraksti ar ārzemju latvieti Aivaru Sluci.

Partijas biedrs Juris Krilovs portālu "Delfi" informēja, ka "Latvijai un Ventspilij" valdes un Ventspils pilsētas domes frakcijas sēdē izskatīta un izvērtēta pirms gada notikusī sarakste starp Sluci un Kristovski, kurā Slucis cita starpā norāda, ka: "Kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem Latvijā, un tas nav atļauts, un tādēļ es gaidu."

"Izvērtējot šajā un citās vēstules rindkopās pausto viedokli, kā arī Kristovska atbildē Slucim pausto "piekrītu Tavam redzējumam un vērtējumam", politiskās partijas "Latvijai un Ventspilij" valde aicina "Vienotību", PS un premjeru Valdi Dombrovski izvērtēt, vai rusofobija ir savienojama ar demokrātiskas valsts Ministru kabineta locekļa statusu un it īpaši un jo sevišķi ar ārlietu ministra statusu," norāda Krilovs.

"Latvijai un Ventspilij" valde nosoda rusofobiju un jebkuru cilvēku diskrimināciju pēc rases, tautības, valodas, reliģiskās pārliecības un politiskās piederības, kā arī "absolūti pieturas pie Satversmē rakstītā principa, ka cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas", norāda partijas biedrs.

Jau ziņots, ka PS valde, kas ceturtdien izskatīja jautājumu par portālā "pietiek.com" publicēto saraksti starp ārzemju latvieti Sluci un Kristovski, uzskata: Kristovskis jau pirms gada partijas biedru sarakstē ir aizrādījis uz partijas nostājai neatbilstošiem Sluča izteikumiem e-pasta vēstulē.

Arī pats PS līderis uzsver, ka viņa paustais PS biedru sarakstē nebija atbalsta izteikšana Slucim, bet gan "vēlme pārtraukt šādas PS programmai un mērķiem neatbilstošas diskusijas PS biedru starpā".

Arī Saeimas opozīcija pieprasa Kristovska demisiju saistībā ar ministra saraksti ar Sluci, kas parādījusies publiskajā telpā. Saeima par šo jautājumu lems otrdien ārkārtas sēdē.

Portāla "Pietiek.com" publiskotajā e-pasta sarakstē, kas datēta ar pagājušā gada 15.oktobri, Slucis Kristovskim skaidro, ka krievu pasaulē paliek mazāk un ka "Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, ieskaitot Krieviju, kur krievi iet uz priekšu". "Kādēļ viņiem palīdzēt, Ingvar?" jautāts vēstulē.

Kristovskis atbildi uz šo Sluča e-pastu sāk ar vārdiem: "Sveiks, Aivar! Piekrītu tavam redzējumam un vērtējumam." Savukārt vēstules noslēgumā Kristovskis aicina "saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru šajos jautājumos, kam nav tieša sakara ir mūsu programmu un mērķiem".

"Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība, paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu - meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā," pauž tagadējais ministrs.

Kristovska e-pasta noformējums liecina, ka tas nosūtīts ne vien Slucim, bet arī uz adresi biedri@pilsoniska-savieniba.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!