Īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš uzskata - ja nepelnītās prēmijas Rīgas domniekiem izmaksātas nelikumīgi, tās jāatmaksā visiem, tajā skaitā labdarībai ziedojušajiem domniekiem. Krūmiņš norādīja, ka viņu neinteresē, kādiem mērķiem domnieki izlietojuši šīs prēmijas, un, ja tās izmaksātas nelikumīgi, tās jāatmaksā.
Ministrs arī uzsvēra, ka viņa kompetencē nav izlemt, kādā veidā prēmiju naudu atmaksās – vai atvelkot no algām vai citādi kompensējot to budžetā. Savu atzinumu Rīgas mēram Krūmiņš sniegs trešdien. Atmaksāt prēmijas domnieki varēs, ja mērs izdos rīkojumu, atbilstoši kuram prēmijas būs jāatmaksā, bet tiem domniekiem, kuri prēmijas ziedojuši, nevajadzēs tās atmaksāt.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Guntars Kukuls sacīja, ka Rīgas mērs nekomentēs iespējas atmaksāt prēmijas pirms ministra atzinuma saņemšanas. Sākotnēji Bojārs atbildē Krūmiņam pauda, ka dome nepiekrīt Valsts kontroles (VK) slēdzienam par nepelnīto prēmiju izmaksu Rīgas domniekiem, kurā VK konstatē pārkāpumus, jo mērs tajā nesaskata nelikumības. Atbildi sagatavos četru dienu laikā, lai gan iepriekš mērs plānoja atbildi sagatavot mēneša laikā.

VK pauda, ka mērs nav ievērojis likumu par pašvaldībām, izmaksājot prēmijas domes gada pārskata sagatavotājiem, pirms to apstiprināja dome, turklāt pārskata sagatavošanā nepiedalījās zvērināts revidents. Pēc VK atzinuma Krūmiņš pieprasīja paskaidrojumus, bet Bojārs atbildē noraidīja šos pārmetumus.

Jaunā sasaukuma domes deputāti ar mēra rīkojumu saņēma prēmijas par pērnā gada finansu pārskata sagatavošanu, lai gan pie tā bija strādājuši tikai tie deputāti, kuri jaunajā domē ievēlēti no iepriekšējās domes. Kopumā deputātiem prēmijās izmaksāja 17 tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!