Partija "Jaunais laiks" (JL) pagājušās nedēļas valdes sēdē Grigoriju Krupņikovu ievēlēja par JL ģenerālsekretāru. Kā informēja Ministru prezidenta un JL līdera Einara Repšes palīgs Dans Titavs, līdz šim partijā šāda amata nav bijis.
"Mums bija vairāki kandidāti, taču beigās izvēlējāmies Krupņikovu," teica Titavs. Kā teica Krupņikovs, viņš kā savu primāro uzdevumu redz partijas organizācijas sakārtošanu. "Tautas frontes kļūda bija tā, ka visa partijas vadība aizgāja strādāt Augstākajā padomē un Rīgas domē, organizācijas vadību pametot novārtā," teica JL valdes loceklis.

Krupņikovs norādīja, ka JL pirms vēlēšanām strādāja daudz tā saucamo "darītāju" un izveidotas reģionālās nodaļas un darba grupas. "Tas viss ir jākoordinē un jāorganizē," teica Krupņikovs. Viņš arī norādīja, ka tuvākajā laikā neplāno ieņemt amatu kādā valsts struktūrā.

Jautāts, vai Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Andreja Sončika un bijušā finanšu ministra Gundara Bērziņa pārmetumi Krupņikovam, kurš nu nokļuvis šādā amatā, negraus partijas prestižu, Titavs teica, ka Sončika pārmetumi partijai "nav kritērijs", jo tiem neesot nekāda pamata un pierādījumu.

Svētdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" Sončiks informēja, ka VID atklājis starptautisku krāpšanas shēmu, kurā iesaistītas vairākas Latvijas muitas noliktavas.

Pēc Sončika sniegtās informācijas, vairākos gadījumos krāpšanā piedalījušās Krupņikovam tolaik piederošās firmas "NT-2" un "Rikargo", un darījumu laikā Krupņikovs šajās firmās bijis amatpersona.

VID atklājis, ka no kaimiņvalstīm izkrāptās pievienotās vērtības nodokļu summas sniedzas miljonos latu.

No Krievijas Latvijā tiek ievestas preces par vairākiem miljoniem dolāru, bet muitas noliktavā to vērtību samazina aptuveni tūkstoš reižu un reeksportē, piemēram, uz Lietuvu. Rezultātā eksportētājfirma saņem atpakaļ no Krievijas piekto daļu no izdomātās vērtības PNV nodokļa veidā, skaidroja VID.

Krupņikovs LTV norādījis, ka viņam neviens nav izteicis nevienu konkrētu pārmetumu par kāda konkrēta likuma panta pārkāpšanu.

"Es nekomentēšu PVN izkrāpšanu no Krievijas, acīmredzot ņemot vērā to, cik daudz mūsu partijas pārstāvji ir izteikušies par Sončika kunga vadītās iestādes darba kvalitāti, vienīgais, ko viņš šajā gadījumā var darīt - turpināt pierādīt, ka es esmu kontrabandists," LTV teica JL ģenerālsekretārs.

Savukārt Sončiks uzskata, ka kontrabandas apkarošana ārkārtīgi nemierīgus padarījis šos politiķus. "Es domāju, ka šeit ir ļoti nopietni, par ko uztraukties. Un arī reorganizācija varētu kalpot, lai noslēptu pēdas," saka Sončiks.

Krupņikovs Sončika pārmetumus novērtēja kā smieklīgus, jo noliktavu īpašniekam nevar būt nekāda sakara ar kādas konkrētas preces cenas noteikšanu. "Cenu izmaiņas atļauj muitnieks," teica politiķis, norādot, ka muitas noliktava nav ne preces pircējs, ne pārdevējs, tādēļ muitas noliktavas īpašnieks nevar būt iesaistīts VID aprakstītajā shēmā.

Pēc Krupņikova teiktā, par Sončika pārmetumu nepamatotību liecina arī tas, ka VID nav apturējis darbību nevienai no iepriekšminētajām muitas noliktavām.

Kā ziņots, Krupņikovs atteicās no kandidēšanas ārlietu ministra amatam pēc tam, kad Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā atrada savu VDK aģenta kartīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!