Foto: LETA
Valsts vides dienesta Daugavpils reģionālās vides pārvaldes (VVD) inspektori saņēmuši informāciju par Krustpils novadā Neretas upē augšpus Vīpes ciematam novērotām bojāgājušām zivīm. Pārbaudes laikā konstatētas bojāgājušās zivis seklākajās upes gultnes vietās un krastos aptuveni piecu km garā Odzes upes posmā un sešu km Neretas upes posmā.

VVD inspektori sadarbībā ar Krustpils novada pašvaldības vides un civilās aizsardzības dienesta vadītāju, veicot Neretas un Odzes upes periodisku apsekošanu (aptuveni 10 km garumā), novērtēja bojāgājušo zivju apjomu, svētdien medijiem skaidroja VVD pārstāvji. Konstatēts, ka bojāgājušas raudas, pliči, plauži un auslejas, to izmērs no 7-10 cm, kā arī konstatētas 10 zivis, kuru izmērs sasniedza 25 cm. Apskatot beigtās zivis, secināts, ka tās gājušas bojā vienu līdz divas dienas iepriekš.

Ņemot vērā, ka augšpus Odzes upes ietekas Neretas upē bojāgājušas zivis netika konstatētas, secināts, ka miršanas iemesls, visticamāk, ir Odzes upē nonākušais piesārņojums. Apsekoto upju posmu krasti intensīvi tiek izmantoti lauksaimniecībā (konstatētas plašas lauksaimniecības kultūru sējumu platības), tādējādi pirmsšķietami, VVD ieskatā, zivju bojāejas iemesls ir lauksaimniecības zemju neatbilstoša miglošana, pesticīdu pārmērīga lietošana.

"Iespējams, ka upē bezatbildīgi varēja būt skaloti arī trauki, kuros iepakota lauksaimniecības ķimikālija. Tieša piesārņojuma novadīšana vidē netika konstatēta," skaidroja VVD pārstāvji.

Lai noteiktu konkrētu zivju bojāejas iemeslu, paņemti virszemes ūdens paraugi, kas tiks testēti akreditētā laboratorijā. Visu apstākļu noskaidrošanā VVD iesaistīs Valsts augu aizsardzības dienestu.

VVD veiks atkārtotas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka netiek konstatēti jauni zivju bojāejas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!