Foto: Valsts policija
Neskatoties uz helikopteru izmantošanu, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

Helikopteri ir liels atspaids purva ugunsgrēka dzēšanā, jo ar tiem iespējams nosargāt ugunsgrēka perimetru un veikt dzēšanas darbus tā iekšpusē. Tomēr neskatoties uz helikopteru nozīmi, jārēķinās, ka, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, norādīja VUGD pārstāve.

Palkavniece arī informēja, ka patlaban noris organizatoriskais darbs un formalitāšu kārtošana, lai jau tuvākajā laikā helikopters no Baltkrievijas ierastos Latvijā un iesaistītos ugunsgrēka dzēšanas darbos.

Lai gan šodien ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā ir neliels vējš, tomēr degšana ar atklātu liesmu nenotiek, bet notiek gruzdēšana. Ugunsdzēsēji glābēji kopā ar pārējiem iesaistītajiem turpina ugunsgrēka dzēšanas darbus.

Jau ziņots, ka Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteru plašo ugunsgrēku dzēš jau septīto dienu. Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17. jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt starptautiskas palīdzības lūgšanu ugunsgrēka dzēšanai. Lai nodrošinātu nepārtrauktu dzēšanu no gaisa, Valsts ugunsdzēsība un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem.

Latvija ir lūgusi arī Baltkrievijas helikoptera palīdzību ugunsgrēka dzēšanai, jo citu ugunsgrēku dēļ arī Eiropas Savienības dalībvalstu resursi patlaban ir ierobežoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!