Kuģu aģentu pārstāvji uzskata, ka pēc pēdējā laikā plaši izskanējušās informācijas par muitniekiem, robežsargiem un robežinspektoriem, kas tiek turēti aizdomās par kontrabandas atbalstīšanu, šo iestāžu pārstāvji sākuši rīkoties nekorekti, lai pierādītu sava darba efektivitāti.
Kuģu aģentēšanas kompānijas SIA "Anre" īpašnieks Andrejs Ovsjaņņikovs stāstīja, ka šonedēļ pēc šīs informācijas parādīšanās viņam nācies sastapties ar neprofesionālu muitnieku darbību.

"Anre" aģentējis Maltā reģistrēto kuģi, uz kura Liepājas ostā šonedēļ atrasta nedeklarēta liellopu gaļas krava. Ovsjaņņikovs atzina, ka kapteinis gaļu nebija fiksējis, taču skaidroja, ka gaļa bijusi sasmērēta ar tehnisko eļļu un to nebija paredzēts lietot.

Kuģa īpašnieks esot samaksājis uzlikto 500 latu naudas sodu. Piektdien atbildīgās institūcijas ieradušās, lai gaļu aizvestu un iznīcinātu, taču papildus esot paņemta pārtikas gaļa, kas paredzēta kuģa ekipāžai.

Kapteiņa palīgam likts parakstīt dokumentus latviešu valodā, lai gan kuģa apkalpe esot ārzemnieki. Ovsjaņņikovs uzskata, ka šāda rīcība nav pieļaujama, atrodoties uz ārzemju karoga kuģa.

Viņš arī norādīja, ka Latvijas amatpersonas nepārzina starptautiskās konvencijas, bet tikai mūsu valsts likumus.

Latvijas Kuģu brokeru un aģentu nacionālās asociācijas (NALSA) ģenerālsekretārs Raimonds Toms pauda viedokli, ka pēc izskanējušajām aizdomām par kontrabandas atbalstīšanu muitnieki sākuši rīkoties agresīvi. Rīgas ostā arī nesen bijis gadījums, kas to apliecinot. Tas esot saistīts ar alkohola konfiskāciju.

Pēc NALSA pārstāvja domām, šāda rīcība bojā arī Latvijas tēlu ārvalstu kuģotāju acīs.

Valsts ieņēmumu dienests oktobra beigās lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret vairākiem desmitiem muitnieku, robežsargu un sanitārās robežinspekcijas amatpersonu par gaļas kontrabandas atbalstīšanu un slēpšanu 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!