Foto: LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki aizvadītajā diennaktī dzēsuši 23 kūlas ugunsgrēkus, ziņo VUGD.

Visvairāk kūlas ugunsgrēku dzēsts Latgales reģionā un Rīgas apkārtnē. Latgalē dzēsti septiņi ugunsgrēki, bet Rīgas apkārtnē - seši.

Savukārt platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Salaspils novada Salaspils pagastā, kur pērnā zāle dega divu hektāru platībā, un Gulbenes novada Stradu pagastā - 1,7 hektāru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta, bīstama un sodāma. Ja pirmie kūlas ugunsgrēki norisinās nelielās platībās, tad, iestājoties sausākam laikam, kūlas ugunsgrēku platības palielinās, tie apdraud cilvēku dzīvību, veselību un īpašumus.

Jau ziņots, ka aizvadītajā gadā 1532 kūlas ugunsgrēkos gājuši bojā divi cilvēki un vēl divi cieta, nodega 47 ēkas un izdega 10 600 hektāri Latvijas zemes. Šogad reģistrēti jau 108 kūlas ugunsgrēki.

Kūlas dedzināšana ir sodāma rīcība, un maksimālais sods fiziskām personām sasniedz pat 700 eiro. Turklāt par kūlas ugunsgrēkiem tiek informēts arī Lauku atbalsta dienests. Ja ir degusi kūla, zemes īpašniekiem tiek samazināts Eiropas Savienības platību maksājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!