Foto: Publicitātes foto
SIA "Kuldīgas siltumtīkli" darbinieki apkopojuši informāciju par vairākām būtiskām lietām, kas ietekmē siltumu rēķinu lielumu, informē pašvaldības pārstāvji.

Pirmkārt, tas ir siltumenerģijas tarifs. Kuldīgas pilsētā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātais siltumenerģijas tarifs ir 35 Ls/MWh plus PVN (iedzīvotājiem 12%, juridiskām personām 21%). Tas ir otrs zemākais apkures tarifs Latvijā!

Tabulā apkopota informācija par 30 lielākajiem siltumenerģijas ražotājiem Latvijā un to noteiktajiem tarifiem.

Liela daļa iedzīvotāju izmanto iespēju veikt vasaras maksājumus par siltumu. Ja visi maksājumi veikti, tad tarifs ir pat 34 lati par megavatstundu. Šāds tarifs spēkā ir kopš 2009. gada, un, ņemot vērā pašreizējās degvielas un šķeldas cenas, tā izmaiņas nav plānotas.

Lai arī lielākajā daļā apkārtējo pilsētu, kurās kurina šķeldu, siltumenerģijas tarifi pēdējos divos gados ir pieauguši, mums ir izdevies tos noturēt esošajā līmenī, pateicoties koģenerācijas stacijas darbībai. Daļu ienākumu tagad veido samaksa par elektroenerģiju, un koģenerācijas stacijas ienākumi nosedz kredīta maksājumus, tādēļ daļu varam novirzīt samaksai par šķeldu.

Otrkārt, rēķinu par siltumu ietekmē āra gaisa temperatūra. Pieredze rāda – jo zemāka gaisa temperatūra, jo iedzīvotājiem lielāks siltumenerģijas patēriņš. 2012./2013. gada ziemas mēneši bijuši mēreni – cits mazliet aukstāks, cits siltāks par normu. Tabulā apkopotas vidējās āra gaisa temperatūras pa mēnešiem pēc Celsija Kuldīgā no 2003. līdz 2013. gadam.

Situācija ar parādniekiem ir līdzīga kā iepriekšējās apkures sezonās – ziemas mēnešos parādi ir pieauguši. Šobrīd parāds iedzīvotājiem par siltumenerģiju ir ap 180 tūkstošiem latu, tas ir par 10 tūkstošiem vairāk nekā iepriekšējā gada 1. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!