Foto: LETA
No jaunā mācību gadā Kuldīgas pamatskolā tiks slēgtas romu jeb čigānu tautības skolēnu etniskās klases, informēja Kuldīgas novada pašvaldības Izglītības un sporta pārvaldes vadītāja Santa Dubure.

Impulss šādam lēmumam bijusi tiesībsarga vēstule, kurā norādīts uz segregācijas riskiem, taču viens no galvenajiem etnisko klašu slēgšanas iemesliem ir romu tautības skolēnu skaita samazināšanās Kuldīgā.

Jūnijā Kuldīgas novada Izglītības un sporta pārvalde saņēmusi vēstuli no tiesībsarga, kurā vērsta uzmanība uz segregācijas riskiem, kad čigānu bērni saņem izglītību, bet tiek nodalīti no pārējiem skolēniem atsevišķās klasēs. Tiesībsarga vēstulē kā piemērs esot minēta Ventspils Vakara vidusskola, kur arī ir romu etniskās klases. Dubure gan pauda viedokli, ka riski, kas norādīti tiesībsarga vēstulē, neesot īsti attiecināmi uz to etnisko klašu modeli, kāds tika īstenots Kuldīgas pamatskolā.

Tiesībsarga vēstule bijis impulss, kādēļ pieņemts lēmums slēgt romu klases un iekļaut to audzēkņus citās Kuldīgas pamatskolas klasēs, taču viens no argumentiem etnisko klašu slēgšanai ir romu tautības skolēnu skaita samazināšanās Kuldīgā un līdz ar to arī mācību iestādē. Pagājušajā mācību gadā Kuldīgas pamatskolas etniskajās klasēs (no pirmās līdz sestajai klasei) mācījušies kopumā 26 skolēni. Sākot ar septīto klasi, romu skolēni arī līdz šim mācījās kopā ar citiem skolas audzēkņiem.

Romu etniskās klases Kuldīgas pamatskolā tika izveidotas pirms 10 gadiem pēc Kuldīgas vakarskolas reorganizācijas. Tolaik situācija bijusi atšķirīga - pamatskolas pirmajā klasēs mācījās romu tautības jaunieši, kas jau bija sasnieguši 15, 16 un vairāk gadu vecumu. Pirms 10 gadiem romu audzēkņu skaits skolā bijis ap 70. Pašlaik situācija ir pavisam cita - romu tautības skolēni mācās savam vecumam atbilstošajās klasēs, tiesa - mazā audzēkņu skaita dēļ romu klases bija apvienotas. Mācību programma nav bijusi atšķirīga, tikai čigānu bērniem bijusi iespēja dažus mācību priekšmetus apgūt dzimtajā valodā, pamazām pārejot uz latviešu valodu.

Šovasar notikusi tikšanās ar skolēnu vecākiem, un no viņiem nav saņemtas iebildes pret etnisko klašu slēgšanu. Čigānu tautības skolēni turpinās mācības kopā ar citu tautību - pamatā latviešu un krievu - skolēniem. Vietu skaits klasēs būs pietiekams, un papildus klases veidot nebūs nepieciešams, piebilda Dubure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!