Kultūras ministrija (KM) ir gatava maksāt 92 tūkstošu latu kompensāciju Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) lietošanā esošo ēku un zemes īpašniecei Mariannai Seļezņovai, ja viņa atteiksies no īpašumtiesībām.
Rīgas apgabaltiesā (RAT) otrdien izskatīja ministrijas strīdu ar Seļezņovu par LNB lietošanā esošo ēku un zemi Brīvības un Tērbatas ielā. Tiesas laikā KM pārstāvis advokāts Gvido Zemribo iesniedza abu pušu parakstītu mierizlīgumu, kurā Seļezņova atsakās no īpašumtiesībām un saņem kompensāciju 92 000 latu apjomā.

Tiesa neapstiprināja mierizlīgumu, lūdzot to precizēt, kā arī piedāvāja apvienot vienā lietā visas tiesvedībā esošās Seļezņovas lietas.

KM Juridiskās nodaļas vadītāja Ilze Millersone tiesā pavēstīja, ka kompensācijai paredzētā naudas summa iekļauta grozījumos šā gada valsts budžetā un to apstiprinājusi Saeimas Budžeta un finansu komisija.

Seļezņovas pārstāve advokāte Dagnija Graudiņa tiesā norādīja, ka vēlas sagaidīt pozitīvu Saeimas balsojumu par šiem grozījumiem un tikai tad, kad nauda reāli būs piešķirta, noslēgt mierizlīgumu.

Līdz nākamajai tiesas sēdei 28.novembrī abām pusēm mierizlīgumā jāprecizē veids, kādā zemes īpašniece atteiksies no īpašuma, kā arī būtu vēlams visas tiesvedībā esošās lietas apvienot vienā.

Tiesā ministrijas un zemes īpašnieces strīda laikā bija iesniegtas trīs prasības. Vienā Seļezņova tiesājās, lai atgūtu pašlaik LNB lietošanā esošās ēkas, kas atrodas uz viņas mantotās zemes. Šajās ēkās izvietota LNB grāmatu krātuve, kā arī citas bibliotēkas darbam nepieciešamas institūcijas, piemēram, spiestuve.

Seļezņova arī Rīgas Ziemeļu rajona tiesā bija pieprasījusi piedzīt no KM nomas maksu par zemes zem ēkām lietošanu, un tiesa šo prasību apmierinājusi, bet ministrija par šo lēmumu iesniedza apelācijas sūdzību. To bija paredzēts izskatīt pirmdien, bet tiesneses slimības dēļ sēde nenotika.

Savukārt KM vērsusies RAT ar prasību atzīt par nelikumīgu zemes piešķiršanu Seļezņovai, jo zeme atrodas zem valsts nozīmes kultūras objekta un to pēc likuma nedrīkst piešķirt privātīpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!