Foto: EPA/LETA
Ekspedīcijas laikā Kurzemē tika apgredzenoti 75 ziemeļu gulbji, un to apgredzenošana ornitologiem sniegs iespēju vairāk uzzināt par putnu migrācijas ceļiem, pastāstīja Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko.

Viņš sacīja, ka Kurzemē, kur ligzdo aptuveni 85% no Latvijā esošajiem ziemeļu gulbjiem, ekspedīcijas laikā tika apgredzenoti 72 gulbju mazuļi un trīs pieaugušie gulbji. Boiko norādīja, ka apgredzenot gulbju mazuļus ir daudz vieglāk, jo tie pagaidām vēl nelido un tos ir vieglāk notvert.

Boiko arī pavēstīja, ka, apgredzenojot gulbjus, tika uzieta ligzda, kura atradās deviņi mazuļi, kas esot sava veida rekords, jo parasti gulbjiem vienā reizē tik daudz mazuļu neizšķiļas. "Tas bija liels pārsteigums, iepriecina arī tas, ka mums izdevās tos visus apgredzenot," klastīja Boiko.

Ornitologs teica, ka visvairāk ziemeļu gulbju ligzdo Liepājas, Saldus un Kuldīgas rajonā, jo tur esot tam piemērotākie apstākļi.

Uz Kurzemi, apgredzenot gulbjus, bija devusies deviņu cilvēku komanda, tomēr viņiem pievienojās arī vairāki vietējie iedzīvotāji.

Paredzēts, ka ornitologu komanda no 5. līdz 7.augustam dosies uz Vidzemi un Latgali, lai arī tur apgredzenotu gulbjus. Boiko norādīja, ka saistībā ar to, ka Latgalē un Vidzemē ligzdo vien 15% no Latvijā esošajiem ziemeļu gulbjiem, tur varētu apgredzenot no desmit līdz 20 gulbjiem.

Ziemeļu gulbju gredzenošanas pasākumi notiek arī citviet Eiropā – Vācijā, Polijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Igaunijā. Pērn Latvijā tika apgredzenoti 113 ziemeļu gulbji, kas bija rekords Eiropā.

Latvijā apgredzenotie ziemeļu gulbji ir novēroti 12 Eiropas valstīs, tostarp arī tādās valstīs kā Francija, Austrija, Šveice, kur ziemeļu gulbji sastopami salīdzinoši reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!