Foto: LETA
Visticamāk, speciālo uzdevumu bataljonam "Alfa" nākotnē kāda īpaša nosaukuma nebūs, bet tagadējo mainīt pēc "Alfas" darbinieku saistības ar laupīšanu Jēkabpilī lūguši vairāki vienībā strādājošie, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) priekšnieks Ints Ķuzis, kurš pirmdien atgriezies amatā pēc tam, kad nepilnu nedēļu bijis no tā atstādināts.

Ķuzis atzina, ka neredz sevī vainu par to, ka RRP padotībā esošās "Alfas" darbinieki ir izdarījuši noziegumu. "Ir faktors, ka cilvēkam, kurš veic kādu darbību, pašam priekšā ir izvēle: darīt vai nedarīt. Mans uzdevums – noskaidrot, kurā brīdī notika šis lūzums – vai tas bija cilvēciskais faktors vai objektīvo vai subjektīvo apstākļu sakritība," sacīja Ķuzis.

Viņš norādīja, ka šobrīd viņam nav informācijas, vai apcietinātie darbinieki veikuši noziegumus arī iepriekš, jo tas esot "izmeklēšanas jautājums". Tāpat Ķuzis atbildēja uz jautājumu, kur policisti dabūjuši laupīšanā izmantotos ieročus.

Ķuzis norādīja, ka, visticamāk, struktūrai, kas tagad saucas "Alfa" nebūs nosaukuma "kā tāda". Ar tagadējo nosaukumu sadzīvot neesot gatavi vairāki tagadējie "Alfas" darbinieki. "Es esmu vairāk nekā pārliecināts, ka vairums šo cilvēku, kas strādā, zina, ko viņi tur dara un ir godprātīgi, bet daudzi paši man lūdz mainīt šo nosaukumu," stāstīja Ķuzis. Tagad "Alfā" gaidāms vispārējais audits un darbinieku psiholoģiskā testēšana.

Ķuzis arī atzina, ka viņam šobrīd nav informācijas par to, ka publiski izskanējušais gadījums, kad policisti Dārziņos aplaupījuši pusaudžus, arī attiektos uz "Alfu". Viņš uzsvēra, ka iesniegums par to ir nonācis VP Iekšējās drošības birojā (IDB), kur notiek izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros.

Ķuzis arī skaidroja, ka, runājot par "Alfas" darbinieku pārkāpumu skaitu, publiskajā telpā "sajukušas kopā trīs situācijas": saņemtās sūdzības par iespējamajiem pārkāpumiem, ierosinātās disciplinārlietas un sodīto darbinieku skaits. "Par disciplīnas pārkāpumiem ir sodīti desmit darbinieki," uzsvēra Ķuzis. Viens darbinieks pērn par iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumiem atlaists, atsevišķos gadījumos lietas materiāli nodoti izvērtēšanai IDB iespējamai kriminālprocesa uzsākšanai, pastāstīja Ķuzis.

Jau vēstīts, ka Ķuzis, kuru pagājušajā nedēļā pēc Jēkabpilī notikušās "policistu laupīšanas" atstādināja no pienākumu izpildes, pirmdien atjaunots amatā un viņam doti vairāki uzdevumi Rīgas reģiona policijas darba uzlabošanai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laupīšana Jēkabpilī notika otrdien pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā tika nošauts Jēkabpils policists Andris Znotiņš un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji tika aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Trešdien tiesa apcietināja visus piecus aizturētos – brāļus Pāvelu un Denisu Hristoforidi, grupas šoferi Staņislavu Babeli un abus "Alfas" policistus - Arvo Žagaru un Leonīdu Koņuhovu. Tiesa zālē apcietināja tikai Babeli un Pāvelu Hristoforidi, pārējie vēl ārstējas slimnīcā.

Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ķuzis, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji. Tāpat policijā uzsākta ārkārtas atestācija un nolemts pagaidām vairs nepieņemt jaunus darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!