Foto: F64

Sliktās finansiālās situācijas dēļ pietiekami daudz Valsts policijas darbinieku pašvaldībās reģistrējas kā mazturīgie, otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis, deputātus iepazīstinot ar Valsts policijas pagājušā gada darba rezultātiem.

"Es precīzi neatceros, bet bija diezgan liels skaitlis policijas darbinieku, kas stājušies uzskaitē pašvaldībās kā mazturīgie. Jā, diemžēl viņi iet uz savām pašvaldībām un stājas uzskaitē kā mazturīgie, un viņiem šis statuss tiek piešķirts. Tas ir bēdīgi," norādīja Ķuzis.

VP priekšnieks jau pagājušajā nedēļā žurnālistiem atzina, ka policijai faktiski ir grūti motivēt darbiniekus ar atalgojumu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzskata, ka zemāks atalgojums par 488 latiem ir neadekvāti zems un korupcijas risku paaugstinošs. Toreiz Ķuzis informēja, ka Valsts policijā ir 94% darbinieku, kas saņem mazāku algu nekā 488 latus.

Tagad Saeimas komisijā VP priekšnieks uzsvēra, ka tas, ka policisti saņem mazāk par KNAB paziņotajiem 488 latiem, automātiski nenozīmējot, ka visi ir korumpanti, turklāt policisti, stājoties dienestā, zvēr valstij pildīt savus pienākumus un neviens ar varu netiek turēts. VP priekšnieks atzina, ka, piemēram, policijas kārtībnieks ar visām piemaksām pēc nodokļu samaksas saņem vidēji 293 latus.

To, ka kaut ar nelielu atalgojuma palielināšanu var vismaz daļēji atrisināt policistu atalgojuma sasāpējušo problēmu, liecinot piemērs ar konvoja dienestu. "Pērn ļoti kritiska situācija bija izveidojusies ar konvoja dienestu. Izmainot likumu, policistiem tika pielikti 50 latu, un tas situāciju nedaudz atviegloja," uzsvēra VP priekšnieks.

Pagājušajā gadā Valsts policiju ir pametuši 660 darbinieku, taču pieņemti darbā tikai 229. Policijā patlaban trūkst apmēram 700 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!