DELFI apkopo aģentūru BNS un LETA sniegto informāciju par labdarības akcijām 2001. gada nogalē. Protams, šeit nav aptverti visi šāda rakstura pasākumi, kas notiek pēdējā laikā, taču šis apkopojums iezīmē, kas šogad ir apdāvinātāji un dāvanu saņēmēji.
Sociāldemokrāti par nepelnītajām prēmijām rīkos Ziemassvētku pasākumu bērniem

Rīgas domes sociāldemokrāti par pavasarī saņemtajām nepelnītajām prēmijām, kuras frakcija nolēma ziedot labdarībai, rīkoja Ziemassvētku pasākumu Rīgas bērniem, kas šogad aktīvi piedalījās bērnu tiesību aizsardzības darbā.

Pasākums notika 13.decembra vakarā VEF Kultūras pils Sarkanajā zālē.

Pasākumu apmaksāja sociāldemokrāti Rīgas domes frakcijas deputāti no pavasarī viņiem piešķirtajām prēmijām. Sociāldemokrātu Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Gulbis atzina, ka precīzas pasākuma izmaksas nav zināmas, jo bērniem pasniegtas dāvanu kartes, piešķirtas ekskursijas, un izmaksas būs zināms vēlāk.

"Glābiet bērnus" rīko pasākumus tradicionālā Devītā Bērnu Tiesību un Žēlsirdības Maratona ietvaros

Latvijas organizācija "Glābiet bērnus" sava tradicionālā Devītā Bērnu Tiesību un Žēlsirdības Maratona ietvaros rīkoja vairākus pasākumus kopā ar ilggadējiem "Glābiet bērnus" atbalstītājiem.

19. un 20. decembrī 900 bērni no sociālā riska ģimenēm no visas Latvijas lauku novadiem tikās ar Salatēti, Sniegbaltīti un rūķiem Ziemassvētku Eglītē VEF Kultūras pilī. Viņi apmeklēja arī "Lido" Krasta centru un gleznu izstādi Pēterbaznīcā, pastaigājās pa Ziemassvētkiem saposto Vecrīgu.

No 6.decembra līdz 20. decembrim "Coca - Cola" Ziemassvētku Karavāna ar dāvanām no "Glābiet bērnus", grāmatām no apgāda "Egmont Latvija" un "Jumava", saldumiem no SIA "Futurus Food" apciemja bērnus 12 Latvijas bērnu namos un Bērnu Republikāniskajā slimnīcā.

Arī ‘Dolē’ labdarības akcija

Tirdzniecības centrs “Dole” darbinieki 13.decembrī apciemoja Baldones bērnunama iemītnieku un apdāvināja bērnus ar siltām ziemas drēbēm.

INICEF Latvijas nacionālā komiteja un viesnīca "Reval Hotel Latvija" dāvina bērniem smaidu

UNICEF Latvijas nacionālā komiteja un viesnīca "Reval Hotel Latvija" 9. decembrī rīkoja akciju "Dāvāsim bērniem smaidu", kuras ietvaros viesnīcā ikviens varēja ierakstīt laba vēlējumus Aizkraukles rajona Iršu bērnunamam "Dzeguzīte" paredzētās Ziemassvētku apsveikuma kartītēs.

"Dāvāsim bērniem smaidu" akcija notika UNICEF Starptautiskās bērnu televīzijas dienas ietvaros, kas Latvijā notika jau devīto reizi. UNICEF Starptautiskā bērnu televīzijas diena 9.decembrī notiek gandrīz visā pasaulē. Šajā dienā bērni kļūst par reportieriem, raidījumu vadītājiem un veidotājiem. Bērnu veidotajos raidījumos runā par dažādām bērnu problēmām, viņu sapņiem un ilgām.

Daudzviet bērnu iesaiste televīzijas darbā turpinās arī vēlāk visa gada garumā.

Latvijā UNICEF Nacionālā komiteja kopā ar Latvijas Televīziju šādu dienu šogad rīkoja jau devīto reizi, bet pirmo gadu tā notika ārpus televīzijas telpām - viesnīcā "Reval Hotel Latvija".

Televīzijas dienas ietvaros notika bērnu preses konference ar aizsardzības ministru Ģirtu Valdi Kristovski par kara draudiem pasaulē un bērnu drošību savā valstī, Latvijas armiju un virzību uz NATO.

No Polijas pilsētas Koņinas tika translēts Jauno talantu Eirokonkurss, kurā piedalījās arī Latvijas bērni, visas programmas garumā tika demonstrēti bērnu tiesību klipi, kurus veidojuši dažādu pasaules valstu animatori, bet dienas noslēgumā bērnus priecēja Ziemassvētku ieskaņas labdarības koncerts, kurā piedalījās Arnis Mednis, Igo, grupa "Pienvedēja piedzīvojumi", Arnis Miltiņš un bērnu grupa "Tu un es", Zigfrīds Muktupāvels, Ieva Akurātere, Normunds Rutulis, grupa "Māsas".

Akcijā "Dāvāsim bērniem smaidu" uzrakstītos aptuveni 200 Ziemassvētku apsveikumus 27.decembrī UNICEF un viesnīcas "Reval Hotel Latvija" pārstāvji nogādās adresātam - Iršu bērnunamam "Dzeguzīte". UNICEF arī sarūpējis šī bērnunama bērniem dāvaniņas.

Jēkaba Kazarmas rīko labdarības Ziemassvētku nedēļu

No 17. līdz 21. decembrim Torņa ielā 4, pie Jēkaba Kazarmām, notika ikgadējā Jēkaba Kazarmu Labdarības Ziemassvētku nedēļa.

Ziemassvētku nedēļas laikā, Salatētis un viņa palīgi rūķi katru dienu no 14.00-15.00 gaidīja savus mazos draugus pie Jēkaba Kazarmām. Uz lielās skatuves Torņa ielā norisinājās svētku programma. Uz šiem svētkiem bija aicināti bērni no daudzbērnu un maznodrošinātajām ģimenēm, bērnu namiem un internātiem.

Bērnu ierašanos uz svētkiem noorganizēt palīdzēja visi Jēkaba Kazarmu nomnieki, "Lietišķo sieviešu klubs", bērnu centrs "Čība", Inese Šlesere un Sol N. Bukingolts personīgi.

Arī Rīgas domes Kultūras pārvalde un pašvaldības kultūras iestādes rīko labdarības pasākumus

Katru gadu Rīgas domes Kultūras pārvalde un pašvaldības kultūras iestādes rīko labdarības sarīkojumus, uz kuriem ielūgumus saņem mazturīgo ģimenes, bērni invalīdi, aprūpes bērni, daudzbērnu ģimenes, skolēni, pensionāri. Vairākus sarīkojumus kultūras iestādes organizē sadarbībā ar Rīgas rajonu un priekšpilsētu Sociālās palīdzības dienestiem.

Labdarības akcija "Aplaimo"

Labdarības akcija "Aplaimo" tika uzsākta novembrī, un noslēgsies janvārī, kad par labdarības akcijas "Aplaimo" kontā ieskaitītajiem līdzekļiem tiks iegādāti datori ielas bērnu vajadzībām.

Akcijas ietvaros "Rimi" veikalos ir izvietotās dāvanu kastes, kurās akcijas dalībniekiem ir iespēja ziedot pašu sarūpētās dāvaniņas ielas bērniem. Aicinājumam aplaimot atsaucies arī grāmatu apgāds "Jumava".

Rēzeknes izglītības pārvalde rīko labdarības akciju slimnīcas mazajiem pacientiem

Rēzeknes pilsētas izglītības pārvalde sadarbībā ar pilsētas pirmskolas izglītības iestāžu bērniem, vecākiem, skolotājām un SIA "Alba Ltd" rīkoja labdarības akciju "Ziemassvētku zvaigzne neaizmirsa savu solījumu atminēt un pārsteigt mīļus cilvēkus...".

Akcijas nolūks ir arī radīt pirmskolas vecuma bērniem izpratni par līdzcietību, dāvināšanas prieku un sniegt morālu atbalstu slimajiem bērniņiem.

Līdz 14.decembrim pirmskolas izglītības iestādēs tika organizēta mīksto rotaļlietu izgatavošana pirmskolas izglītības iestāžu grupās. Arī Eiropas Savienības Informācijas centrs sarūpējis Ziemassvētku dāvanas LETA Eiropas Komisijas delegācija Latvijā un Eiropas Savienības Informācijas centrs kā dāvana jauniešiem, sadarbības partneriem un ikvienam pirmsvētku nedēļā organizēja Ziemassvētku pasākumu ciklu ''Ziemassvētku dāvana''.

Pasākumu klāstā iekļauti kārtējie Eiropas Dialogi. Šoreiz par tēmu ''Reliģiskā dzīve Latvijā un Eiropā". Savu viedokli izteica filozofe, reliģijas pētniece Solveiga Krūmiņa-Koņkova un katoļu žurnāla ''Krustceles'' redaktore, filozofe Māra Kiope.

Eiropas Dialogu pasākumu ievadīja grāmatas ''Eiropas Dialogi'' atvēršanas svētki. Grāmatā ir unikāla domu krātuve, kurā apkopoti Latvijas autoru raksti un esejas par Eiropas ideju, attīstības scenārijiem 21.gadsimtā, par latviešu valodas izdzīvošanas iespējām, Eiropas pilsētu arhitektūru un citām gada laikā Eiropas Dialogu pasākumos apskatītajām tēmām

Ziemassvētku dāvanu maisā jauniešiem bija divas jaunas grāmatas par Eiropas Savienības dalībvalstīm un kandidātvalstīm. Tās izdevusi Eiropas Komisijas delegācija Latvijā sadarbībā ar apgādu ''LABA''.

Ziemassvētkos parūpējas arī par četrkājainajiem draugiem

Dzīvnieku veselības un aprūpes centrs 18.decembrī, rīkoja labdarības pasākumu "Četrkājaino draugu Ziemassvētki". Labdarības pasākuma ietvaros notika preses konference, kurā tika sniegts pārskats par Dzīvnieka veselības un aprūpes centra padarīto 2001.gadā un tā nākotnes plāniem.

Pasākumā bija pieejama arī informācija par sterilizācijas un kastrācijas būtisko nozīmi klaiņojošo dzīvnieku skaita samazināšanā Latvijā. Runāja par cilvēku bezatbildību attiecībā pret dzīvniekiem un "Dzīvnieku drauga" fonda centieniem sabiedrības izglītošanā, kā arī tika sniegta informācija par aktuālāko dzīvnieku aizsardzībā Eiropas valstīs, vadoties no novembra beigās notikušās konferences par dzīvnieku labturību un dzīvnieku aizsardzības likumdošanas.

Labdarības pasākuma ietvaros arī notika ekskursija pa Dzīvnieku aprūpes centru.

Koncertzālē "Ave Sol" rīko Ziemassvētku eglīti "rūpju bērniem"

Sabiedriskā organizācija "Festivāla fonds" sestdien, 22. decembrī koncertzālē "Ave Sol" rīkoja "Īpašo Ziemassvētku eglīti" aptuveni 300 rūpju bērniem no bērnu namiem un sociālās aprūpes centriem, kā arī bērniem ar saskares problēmām.

"Ave Sol" Ziemassvētku eglīte ir izgreznota ar bērnu izgatavotiem rotājumiem, un koncertzāles apmeklētājus tā priecēs visu svētku laiku. Sestdienas pasākumā priekšnesumus sniegs Jāzepa Mediņa mūzikas skolas audzēkņi un bērnu deju ansamblis "Sprīdītis".

Sākas labdarības pasākumi "Dzimst piedošana un prieks" 16. decembrī ar koncertu Rīgas Doma baznīcā aizsākās trīs labdarības koncertu "Dzimst piedošana un prieks" pasākumi. Ieņēmumi no koncertu biļešu tirdzniecības telekompānijas LNT labdarības akcijas "Palīdzēsim mūsu bērniem elpot!" ietvaros tiks pārskaitīti Bērnu klīniskajai slimnīcai.

Koncerti vēl notiks 23.decembrī plkst.19 Lutera evaņģēliski luteriskajā Torņakalna baznīcā, kā arī 25.decembrī plkst.16 Jaunajā Sv.Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Koncertprogrammā iekļautas Arņa Medņa, Valta Pūces, Aigara Grāvera un Uģa Prauliņa oriģinālkompozīcijas ar Kaspara Dimitera vārdiem, ko izpildīs Rīgas Doma zēnu koris, piedaloties Arnim Mednim, Agnesei, Jānim Stībelim, Julgī Staltei un Kasparam Dimiteram.

Rīga Doma baznīcas koncertieraksts būs skatāms LNT kanālā 24.decembrī un atkārtojums - 25.decembrī.

Projekts "Dzimst piedošana un prieks" tapis, sekojot pērnā gada Ziemassvētku mūzikas albuma un koncertu "Tik klusa un svēta..." panākumiem. Zitas Errs baleta studijas audzēkņi koncertē bāreņiem

Zitas Errs baleta studija sadarbībā ar Latvijas Bāreņu biedrību 21. decembrī Latviešu biedrības namā sniedza vairākus labdarības koncertus Latvijas bāreņiem.

Koncertos piedalījās Zitas Errs baleta studijas audzēkņi, kuri dejos fragmentus no baleta "Riekstkodis", un Rīgas Franču liceja zēnu koris diriģentes Ināras Freimanes vadībā.

Dubultu baznīcā Ziemassvētku labdarības koncerts

2001.gada 28.decembrī Dubultu baznīcā, Baznīcas ielā 13, plkst.19:00 Jūrmalas pilsētas dome sadarbībā ar kompāniju Platforma Records rīko Ziemassvētku labdarības koncertu, kura laikā saziedotie līdzekļi paredzēti Atbalsta centram bērniem Slokā.

Atbalsta centrs sniedz lielu ieguldījumu palīdzībā bērniem, kas nonākuši psiholoģiski sarežģītās situācijās, cieš no vardarbības ģimenē un citos gadījumos. Centra psihologi ikdienā veic patiesi vērtīgu darbu, kura rezultātā daudziem nelaimē nonākušiem Jūrmalas bērniem tiek sniegts nepieciešamais morālais atbalsts un medicīniskā palīdzība. Atbalsta centrā darbojas stacionārs, kur nepieciešamības gadījumā bērni var palikt ilgāku laiku līdz viņu aktuālo problēmu risinājumam.

Labdarības koncertā piedalīsies Rīgas Doma zēnu koris un solisti Arnis Mednis, Jānis Stībelis, Agnese, Julgī Stalte. Diesmu tekstu autors ir Kaspars Dimiters. Komponisti Arnis Mednis, Valts Pūce, Uģis Prauliņš un Aigars Grāvers. Muzikālais materiāls apvieno sevī klasiskās un populārās mūzikas tradīcijas gaišā liriskā Ziemassvētku noskaņā.

Šāda koncertprogramma skanēs arī Rīgas lielākajās baznīcās.

Ieejas maksa uz koncertu noteikta netiks, bet apmeklētāji varēs ziedot pēc saviem ieskatiem un iespējām Atbalsta centram bērniem Slokā.

Akcija "Labā zvaigzne" "Labā zvaigzne" ir labdarības atbalsta akcija, kuru jau trešo gadu organizē Labklājības ministrija, Nevalstisko organizāciju centrs un Latvijas Pašvaldību savienība. Tās mērķis ir veicināt labdarības idejas attīstību un labdarības kā misijas izpratni sabiedrībā.

LM uzskata, ka galvenais akcijas uzdevums ir atgādināt, ka labdarība nav tikai Ziemassvētku un Lieldienu spožums un tai jākļūst par ikdienu saskarsmē vienam ar otru.

Akciju atbalsta arī Latvijas Kristīgās baznīcas konfesijas. 2002.gada 6.janvārī tiek organizēts pateicības ekumēniskais dievkalpojums, kas notiks Doma baznīcā. Plānots arī koncerts un akcijas noslēguma pasākums Doma laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!