Foto: LETA

Labējo partiju līderi visnotaļ piesardzīgi raugās uz Nacionālās Apvienības (NA) aicinājumu lielākajām "latviešu partijām" – "Vienotībai", Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) un Reformu partijai (RP) jau tagad sākt konsultācijas par vienota vēlēšanu saraksta izveidi nākamruden gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis sarunā ar portālu "Delfi" apgalvoja: "Mēs vienmēr esam uzskatījuši, ka ir ļoti loģiski veidot lielu, spēcīgu politisko spēku. Es personiski būtu gatavs kaut vai nākamnedēļ rosināt valdei sākt sarunas par algoritmu vienota vēlēšanu saraksta veidošanai. Taču mani piesardzīgu dara tas, ka pirms pašvaldību vēlēšanām, kad mēs nācām ar līdzīgu priekšlikumu, tieši NA bija tā, kas paziņoja, ka startēs atsevišķi."

Zaķaprāt, ja NA tiešām gribētu veidot kopīgu priekšvēlēšanu sarakstu, vispirms notiktu labējo politisko spēku konsultācijas par šāda saraksta izveidi un tikai pēc tam tiktu izplatīti publiski paziņojumi. Tomēr NA izvēlējusies gluži pretēju taktiku un sākusi ar paziņojumiem.

RP priekšsēdētājs Edmunds Demiters portālam "Delfi" uzsvēra, ka pats personiski atbalsta politisko spēku konsolidāciju un uzskata, ka kopīga kandidātu saraksta neveidošana pašvaldību vēlēšanām Rīgā bijusi kļūda.

Tomēr, viņaprāt, uzstādījums dalīt partijas pēc nacionālā principa - latviešu un krievu partijās - ir aplams.

"Mēs gan pagaidām neesam ar NA apsprieduši viņu priekšlikumu, tādēļ man grūti spriest, kas īsti ar to domāts," sacīja Demiters.

Patlaban opozīcijā esošā ZZS 12. Saeimas vēlēšanās startēs atsevišķi, portālam "Delfi" pauda ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

"ZZS jau tagad ir diezgan plašs veidojums – mums ir zemnieki, zaļie un reģionālās partijas, plaša pārstāvniecība pašvaldībās un salīdzinoši labi reitingi. Tādēļ neredzu nevienu argumentu, lai Saeimas vēlēšanās kaut ko mainītu," teica Brigmanis.

NA 11. septembrī izplatītajā paziņojumā norāda, ka "lielāko latviešu partiju" vienošanās varētu notikt vai nu vienota priekšvēlēšanu saraksta veidā, vai arī kā līgums par kopīgu darbu valdības veidošanā.

"Sadarbības mērķis būtu konstitucionālā vairākuma iegūšana 12. Saeimā, vairojot politisko stabilitāti un mazinot pretvalstisku spēku izredzes politikā," pausts NA paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!