Latvijas invalīdu biedrība (LIB) uzskata, ka Labklājības ministrijas (LM) pašreizējā politika ir iemesls iedzīvotāju masveida invaliditātei. LIB direktore Lilita Laube sacīja, ka Latvijā gan Protezēšanas un ortopēdijas centrā, gan Tehnisko palīglīdzekļu centrā nevar iegādāties kvalitatīvus ratiņkrēslus, turklāt elektronisko ratiņkrēslu iegādei līdzekļi veselības aprūpes budžetā vispār nav atvēlēti un invalīdiem tie ir jāpērk par saviem līdzekļiem.
Bet tā kā elektroniskie ratiņkrēsli maksā aptuveni 2 līdz 3 tūkstošus latu, neviens invalīds tos sev atļauties nevarot, klāstīja Laube. Savukārt nekvalitatīvu ratiņkrēslu lietošanas dēļ invalīdiem attīstās mugurkaula skriemeļu bojājumi, līdz ar ko viņiem sākas roku paralīze un viņi vairs nevar pārvietoties mehāniskajos ratiņkrēslos.

Savukārt I grupas invalīds igaunis Olevs Oravs pastāstīja, ka Igaunijā un Lietuvā elektriskos ratiņkrēslus invalīdi varot saņemt bez maksas, bet Latvijā viņš jau divus gadus cīnoties par šīs ierīces iegādi. Oravs sūdzējās, ka arī ar labdarības akciju palīdzību nevarot panākt tehnisko palīglīdzekļu iegādi.

LIB arī pieprasa valdību samazināt zāļu uzcenojumus līdz 50% tiem pensionāriem, kuru pensija mēnesī nepārsniedz 60 latu, cilvēkiem ar smagām hroniskām slimībām, I un II grupu invalīdus pilnībā atbrīvot no pacientu iemaksas, kā arī piešķirt I un II grupu invalīdiem bezmaksas zāles, kuru saraksts ir bijis apstiprināts un darbojās līdz 1998. gada 1. augustam. Pēc Laubes vārdiem, Latvijā ir aptuveni 126 tūkstoši invalīdu, bet LIB apvieno aptuveni 40 tūkstošus invalīdu. Tuvākajā laikā LIB plāno izveidot padomi, kuras sastāvu veidotu neredzīgo, nedrirdīgo, reimatiķu, diabētiķu un citu invalīdu biedrību pārstāvji, lai kopīgiem spēkiem izstrādātu valdībai priekšlikumus izmaiņām likudošanā invalīdu sociālās diskriminācijas novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!