Foto: LETA
Lai nodrošinātu visu Covid-19 diagnostikā iesaistīto laboratoriju vienotu rīcību, valdība ceturtdien noteica, ka tām būs jāuzglabā izmeklētie paraugi vismaz septiņas dienas un jānodod tie Nacionālajai references laboratorijai izmeklēšanai.

Valdībā atbalstītie grozījumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz nostiprināt prioritāri vakcinējamo grupu sarakstu minētajos noteikumos. Noteikumos tiek iekļauti nosacījumi pārejai no vienas prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas uz nākamo.

Kā skaidro Veselības ministrijā (VM), lai maksimāli ātri veiktu pēc iespējas plašākas sabiedrības vakcināciju pret Covid-19, nepieciešams pēc iespējas elastīgāk organizēt prioritāri vakcinējamo grupu iesaisti vakcinācijā, tādēļ noteikumu projektā ir iekļauti pamatprincipi pārejai no vienas prioritāri vakcinējamās grupas uz otru. Šie principi paredz to, ka vienas prioritāri vakcinējamās grupas apmēros tajā ietilpstošo grupu vakcināciju var sākt vienlaicīgi.

VM vērtējumā, svarīgs princips vakcinācijas organizēšanā ir plānot, lai tiktu nodrošināta vakcīnu devu pieejamība balstvakcinācijai jeb otrajai vakcīnas devai. Tādēļ vakcinējot dažādas grupas, ir jāparedz arī iespēja nodrošināt otro vakcīnas devu. Tāpat veicot personu pierakstu uz vakcināciju, ārstniecības iestādei, VM ieskatā, ir jāpārliecinās, ka vakcīnu devas un vakcinācijas kapacitāte ir pietiekama, lai nodrošinātu balstvakcināciju. Līdz ar to prioritāri būtu veicams pieraksts uz balstvakcināciju.

Ar grozījumiem tiek paredzēts, - ja vakcinācijas iestādē pieejamo vakcīnu devu apjoms un kapacitāte pārsniedz cilvēku skaitu, kas pieteikušies vakcinācijai, un veidojas dīkstāve, vakcinācijas kabinets var sākt nākamās prioritāri vakcinējamās grupas vakcināciju. Šādās situācijās gan reizēm pastāv riski, ka personu grupas, kas būs grūtāk aizsniedzamas - seniori un cilvēki, kam grūtības nokļūt uz vakcinācijas vietu, varētu netikt iesaistīti vakcinācijā.

Lai šādus riskus novērstu, tiek plānots, ka VM monitorēs katras sabiedrības grupas vakcinācijas rezultātus un aptveri, lai gadījumā, ja netiks panākta pietiekama konkrētās sabiedrības grupas, piemēram, senioru vakcinācijas aptvere, šīs sabiedrības grupas tiks informētas un aicinātas vakcinēties. Turklāt nepieciešamības gadījumā būtu iespējams ieviest papildu vakcinācijas pakalpojumus, piemēram, izbraukumu vakcināciju.

Tāpat VM ieskatā ir būtiski, lai vakcinācijas procesu nekavētu personas, kas vēl nav pieņēmušas lēmumu vakcinēties vai nevar vakcinēties, vai vienkārši neierodas uz vakcināciju. Tādēļ vakcinācijas iestādes tiek aicinātas veidot rezerves vakcinējamo sarakstus, lai operatīvi varētu aizvietot tās personas, kas nav ieradušās uz vakcināciju un neveidotos nepamatota dīkstāve.

Grozījumi arī paredz risinājumu situācijai, ja Latvijā būs pieejams ļoti liels apjoms vakcīnu un būs iespēja vienlaicīgi vakcinēt ļoti plašas sabiedrības masas. Šādās situācijās vienlaicīgi varēs vakcinēt sabiedrības grupas no vairākām prioritāri vakcinējamām grupām vienlaicīgi.

Jau ziņots, ka valdības atbalstītais VM vakcinācijas pret Covid-19 plāns paredz līdz vasaras beigām panākt 70% pieaugušo iedzīvotāju vakcināciju.

Lai sasniegtu mērķi, no februāra būtu pakāpeniski jākāpina vakcinācijas pakalpojumu kapacitāte, lai no marta varētu nodrošināt ne mazāk kā 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, skaidro VM. Šis apjoms atbilst prognozētajam vakcīnu piegāžu ātrumam, operatīvi izmantojot visas piegādātās vakcīnas, akcentē VM.

Plānots, ka vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsti, privātās un pašvaldību ārstniecības iestādes, universitāšu slimnīcas, nacionāla mēroga vakcinācijas kompleksi, kā arī tiks rīkotas izbraukuma vakcinācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!