Jau divas nedēļas pirms ģenerālprokurora Jāņa Maizīša vadītās komisijas slēdziena par Alekseja Loskutova atbilstību KNAB vadītāja amatam un valdības lēmuma šai jautājumā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis informējis deputātu Visvaldi Lāci par plānoto balsojumu Saeimā, pieprasot atbalstu Loskutova atcelšanai.
Lācis portālam "Delfi" sacīja, ka pirmoreiz viņš esot izjutis politisku spiedienu. "Tas notika vai nu tajā pašā dienā, kad tika izveidota komisija, vai nākamajā.. pie manis atnāca Brigmanis un teica, ka Saeimā būs balsojums par Loskutova atcelšanu.Viņš teica - tev tas jādara, tu citādi nedrīksti darīt..es gan uzreiz teicu, ka tā nedarīšu," sacīja Lācis.

Viņš uzsvēra, ka viņam šajā jautājumā svarīgs bijis ģenerālprokurora Jāņa Maizīša viedoklis un arī Maizītis tik lielus pārkāpumus Loskutova darbā nesaskata. Pēc sarunas ar Maizīti Lācis uzrakstījis iesniegumu, lūdzot pārbaudīt šādu Brigmaņa rīcību.

Pēc Lāča teiktā, trešdien vēl ZZS Saeimas frakcija neesot skatījusi jautājumu par Lāča izraidīšanu no partijas, taču iepriekš partijas biedri esot ņēmuši vērā, ka Lācis ir personiskais viedoklis vairākos svarīgos jautājumos, tostarp par Vetsnpils mēru Aivaru Lembergu kā ZZS premjera amata kandidātu un citos.

"Manas spējas tiek pārvērtētas… es līdz šim nekad neesmu varējis izdarīt nekādu spiedienu uz Lāča kungu. Nevaru noliegt, ka ar cilvēkiem runāju par šīm aktuālajām tēmām, taču tas bija ar aicinājumu, ka Lāča kungam vajadzētu uzklausīt arī cituas viedokļus, ne tikai ģenerālprokurora," sacīja Brigmanis.

Brigmanis norādīja, ka ZZS jautājumā par Loskutova atcelšanu būšot brīvais balsojums. Tomēr, lai gūtu plašāku informāciju par notikušo, ZZS frakcija nolēmusi uz sēdi aicināt premjeru Aigaru Kalvīti, Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, ģenerālprokuroru Jāni Maizīti un arī pašu Loskutovu.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja Loskutova atcelšanu no amata, lai gan ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzskatīja, ka viņš šādu sodu nav pelnījis. Par Loskutova atcelšanu vēl lems Saeima.

Valdība lēmumu par Loskutova atstādināšanu pieņēma pēc tam, kad uzklausīja speciāli izveidotas komisijas, kurai bija jālemj par Loskutova atbilstību, ziņojumu. Šī komisija gan nebija pieņēmusi konkrētu lēmumu, jo konstatēja, ka nav Ministru kabineta noteikumu, kas nosaka kārtību, kādā šādi lēmumi tiek pieņemti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!