Foto: LETA
Lāčplēša dienā, 11. novembrī, notiks Brīvības pieminekļa fasādes izgaismošanas mēģinājums, lai pārliecinātos, vai iepriekš veiktā digitālā modelēšana un veiktie gaismu aprēķini ir atbilstoši, portālu "Delfi" informēja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda pārstāve Ilze Ošāne.

Brīvības pieminekļa izgaismojuma mēģinājums būs skatāms no Laimas pulksteņa puses, virzienā uz Brīvības bulvāri, un interesenti varēs aplūkot izgaismotu Brīvības pieminekli no pulksten 18 līdz 23. Organizatori skatītājus aicina ievērot divu metru distanci un valstī noteiktos ārkārtas stāvokļa noteikumus.

Pateicoties ziedotājiem un projekta atbalstītājiem, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds arhitekta Austra Mailīša vadībā sagatavojis arhitektonisko koncepciju un, piesaistot gaismu tehnoloģiju māksliniekus, arī izgaismošanas tehnoloģisko projektu.

Fonds līdz šim saņēmis ziedojumus 61 334 eiro apjomā, kā arī valsts līdzfinansējumu 100 000 eiro apjomā. Sertificētu tāmētāju aprēķini liecina, ka projekta kopējās izmaksas, ieskaitot projektēšanu, būs aptuveni 356 000 eiro bez PVN. Brīvības pieminekļa izgaismošanu, uzstādot izgaismojumu Brīvības tēlam un pieminekļa skulpturālajam ansamblim, paredzēts veikt līdz 2021. gada 18. novembrim.

Brīvības piemineklis ir tautas brīvības simbols, kam arī diennakts tumšajā laikā jātop gaišam, un tādēļ 2018. gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā nodibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!