Foto: Shutterstock
Lauku atbalsta dienests (LAD) no Lizuma pagasta iedzīvotāja, 47 gadus vecā Daiņa Mazuļa, ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību vēlas atgūt ap 80 tūkstošiem eiro, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā". Viņš pats laikrakstam nav noliedzis saistības ar LAD, taču neuzskata, ka būtu izkrāpis naudu, kā tas esot izskanējis publiski.

Kā vēsta laikraksts, Mazulim tiek atprasīts apakšpasākuma Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība atbalsts par 2010. un 2011. gadu (abos gados atbalstu klients saņēma par aptuveni 200 hektāriem), jo 2012. gadā viņš nesaņēma sertifikātu par bioloģisko ražošanu. Bioloģiskajā lauksaimniecībā saistības lauksaimnieks uzņemas pildīt piecus gadus, tāpēc šajā gadījumā jāatmaksā viss iepriekšējos gados saņemtais atbalsts. Nepamatoti saņemti 56 023 eiro, savukārt aprēķinātās sankcijas ir 27 663 eiro, informē LAD. Pašlaik dienestam esot izdevies atgūt nepilnus 10 000 eiro.

Tā kā klients neesot atmaksājis visu summu, tad lieta nodota zvērinātam tiesu izpildītājam.

Pats Mazulis laikrakstam atzīst, ka viņam "ir saistības, es tās saskaņā ar vienošanos pildu. Man problēmu nav – ne finansiālu, ne emocionālu, ne garīgu, ne praktisku". Decembrī viņš plāno pilnībā samaksāt visu LAD prasīto summu – 56 023 eiro – un tiesu izpildītāja aprēķinātos 27 663 eiro. Esot arī noslēgta vienošanās, kur LAD piekrīt pakāpeniskai šīs summas atmaksāšanai.

Mazulis skaidrojis, ka 2012. gadā sertifikāts par bioloģisko ražošanu anulēts tāpēc, ka viņš nebija izpildījis savas saistības – apkopis lauksaimniecības zemi. Dienests to konstatējis kontroles laikā. Savukārt apkopt lauksaimniecības zemi Mazulis laikus nav spējis objektīvu iemeslu dēļ, jo viņš ticis apcietināts.

LAD laikrakstam norādīts, ka Mazulis saņēmis vairākus atbalsta maksājumus par platībām: vienoto atbalsta maksājumu, maksājumu mazāk labvēlīgiem apvidiem, kā arī maksājumu pasākumā Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība. Kopējā klientam izmaksātā atbalsta summa no 2011. gada līdz 2016. gadam veido 161 552 eiro.

Laikraksts atzīmē, ka naktī uz 21. novembri Gulbenē, Līkajā ielā 25a, no piektā stāva izlēkt draudējis 22 gadus vecs jaunietis, kurš īrējis dzīvokli no Mazuļa. Īrnieks bijis parādā par komunālajiem pakalpojumiem, tāpēc Mazulis izlicis īrniekus no sava dzīvokļa. Pēc aculiecinieku stāstītā, jaunietis uzvedies neadekvāti, lēkājis, metis pa logu dažādus dzīvoklī esošus priekšmetus, it kā viņam rokās redzēts nazis.

Puisis arī draudējis uzspridzināt māju ar gāzes palīdzību. Policija informāciju par to saņēmusi plkst. 4.45. Tikuši izsaukti arī glābēji un ātrās palīdzības mediķu brigāde. Puiša glābšanas operācija turpinājusies aptuveni divas stundas – līdz plkst 7, kad trīs Valsts policijas, Pašvaldības policijas un Glābšanas dienesta pārstāvji iekļuva dzīvoklī un nocēla potenciālo pašnāvnieku no balkona, nododot viņu mediķu rokās. Puisis, kurš, visticamāk, bija alkohola reibumā, tika nogādāts ārstniecības iestādē.

"Neatkarīgā" atgādina, ka 6. maijā Lizuma pagasta Velēnā, Mazuļa māju "Dilles" pagalmā no elektrotraumas neskaidros apstākļos ūdens kubulā mira viņa 19 gadus vecais dēls un viņa draudzene – 22 gadus veca meitene. Bet 11. oktobrī, iespējams, ļaunprātīgi izraisīts ugunsgrēks iznīcināja "Dilles".

Pagaidām gan nekāda oficiāla apstiprinājuma vīrieša saistībai ar šīm nelaimēm neesot. Viņš arī laikrakstam uzsvēris, ka līdz šim brīdim nav saņēmis nekādu apdrošināšanas naudu sakarā ar divu jauniešu nāvi no elektrotraumas.

Mazulis laikrakstam arī sūkstījies, ka izmeklēšana nevirzās uz priekšu. Viņš arī paudis uzskatu, ka "Dilles" speciāli nodedzinātas, lai kaitētu tieši Mazulim. Tāpēc Mazulis vēloties sekmēt izmeklēšanu un piedāvā savu palīdzību patiesības noskaidrošanas paātrināšanā, sakot, ka maksās 5000 eiro skaidrā tam, kurš sniegs informāciju par mājas dedzināšanu.

"Un 10 000 eiro skaidrā naudā es samaksāšu tam, kurš sniegs informāciju par to cilvēku vai cilvēkiem, kurš vai kuri dienu pirms jauniešu nāves no elektrotraumas bija manā mājā un tam puikam taisījuši elektrību. Kad mēs ar dēlu taisījām to baseinu, elektrības nebija tuvumā! Nebija nekādas saistības ar elektrību," atzīmējis Mazulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!