Valsts prezidenta pārcelšanās kļuvusi par iemeslu maiņas darījumam starp Rīgas domi un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) - lai prezidenta vajadzībām atbrīvotu visu Melngalvju nama kompleksu, Rīgas domes Īpašuma departaments savā īpašumā maiņas ceļā iegūs valstij piederošo namu Vāgnera ielā 3, liecina šodien Pilsētas īpašuma komitejā atbalstītais priekšlikums.

Ierosinājums izskatīt nekustamo īpašumu apmaiņas iespējas nācis no VNĪ, kas piedāvā Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu Duntes ielā 8, kur izvietots Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības centrs un kas tiek izmantots valsts funkcijas veselības aprūpes jomā īstenošanai, kā arī īpašumu Klostera ielā 7, kas atrodas iepretī Saeimas ēkai, mainīt pret VNĪ piederošo nekustamo īpašumu Rīgā, Vāgnera ielā 3.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs komitejas sēdē skaidroja, ka šāda maiņa būtu atbalstāma, jo Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām nepieciešams atbrīvot pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu Rīgā, Svaru ielā 3/5, kurā pašreiz izvietota Rīgas domes Īpašuma departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvalde. Līdz ar to nekustamo īpašumu maiņas gadījumā šī Rīgas domes Īpašuma departamenta struktūrvienība varētu tikt pārcelta uz jauniegūto nekustamo īpašumu Rīgā, Vāgnera ielā 3, kas atrodas līdzās esošajai Īpašuma departamenta ēkai Vāgnera ielā 5.

Nekustamais īpašums Rīgā, Duntes ielā 8, sastāv no zemesgabala 2,5658 hektāru platībā un un uz tā esošas apbūves - deviņām ēkām, kurās izvietota Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības stacija. Nekustamo īpašumu ar domes 2010.gada 24.augusta lēmumu iepriekš bija paredzēts nodot Latvijas valsts īpašumā bez atlīdzības, bet pērn decembrī tas nodots SIA "Rīgas nami" pārvaldīšanā un apsaimniekošanā.

Savukārt nekustamais īpašums Rīgā, Klostera ielā 7, sastāv no zemesgabala 99 kvadrātmetru platībā un uz tā esošas administratīvās ēkas, kas nav iznomāta.

Šos abus īpašumus plānots mainīt pret nekustamo īpašumu Vāgnera ielā 3, kas sastāv no zemesgabala 335 kvadrātmetru platībā un vienas četrstāvu administratīvās ēkas ar mansardu. Īpašums robežojas ar Rīgas pilsētas pašvaldībai vecpilsētā piederošo nekustamo īpašumu Vāgnera ielā 5, kur izvietots Rīgas domes Īpašuma departaments.

Atbilstoši AS "BDO" novērtējumam, kas veikts 19.martā, maināmo nekustamo īpašumu tirgus vērtības varētu būt atbilstošas Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma nosacījumiem, kas paredz, ka publiskas personas nekustamo īpašumu var mainīt pret līdzvērtīgu nekustamo īpašumu, kas nepieciešams publiskas personas funkciju izpildes nodrošināšanai, ka maināmo nekustamo īpašumu nosacīto cenu starpība nedrīkst pārsniegt 20% un šo starpību sedz naudā.

VNĪ iesniegumā iekļauta arī prasība nodot valstij bezatlīdzības lietošanā pašvaldības nekustamos īpašumus Nīcgales ielā 7 un Anniņmuižas bulvārī 89 neatliekamās medicīniskās palīdzības funkcijas realizācijai, taču šis jautājums komitejā šodien netika skatīts.

Kā ziņots, ar Ministru prezidenta 2012.gada 17.februāra rezolūciju prezidenta mītnes meklēšanai izveidota speciāla darba grupa, kurai uzdots izstrādāt iespējamos risinājuma variantus. Atbildīgā darba grupa kā piemērotākās darba telpas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kamēr Rīgas pils tiks remontēta, ieteiks Melngalvju namu, apliecināja Finanšu ministrijā (FM).

Darba grupa ir konceptuāli nosvērusies par Melngalvju namu kā visizdevīgāko variantu, ņemot vērā pārcelšanās, nomas maksas un citus izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!