Foto: DELFI
Pirms 11.Saeimas vēlēšanām uzsāktajā eksperimentā laikraksts "Diena" atklāja, ka no parlamentā ievēlētajām partijām tikai Zatlera Reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība kategoriski noraidīja piedāvājumu saņemt ziedojumu apmaiņā pret palīdzību tikt pie valsts pasūtījuma. Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Viesturs Silenieks bija gatavs visdažādākajai sadarbībai, pat neesot valdībā, jo kontakti ministrijās jau paliekot, ceturtdien ziņo laikraksts.

Laikraksta uzdevumā kāda fiktīva persona izdomāta amerikāņu IT uzņēmuma "Applieds Technology" vārdā pirms vēlēšanām piedāvājusi partijām ziedot 30 000 latu, lai tiktu pie kāda valsts pasūtījuma. Eksperimenta mērķis bija noskaidrot partiju pozīcijas, cik to pārstāvji ir toleranti pret šādu piedāvājumu, necerot, ka pirmajā sarunā var panākt kādu vienošanos.

Laikraksts vēsta, ka Šlesera Reformu partijas (ŠRP) deleģētais pārstāvis Andris Bērziņš pirms vēlēšanām uz norunāto tikšanos neatnāca.

"Saskaņas centra" pārstāvis Boriss Cilēvičs viesnīcā "Radisson Blue Hotel Latvija" notikušajā sarunā norādījis, ka ir vairāk aizņemts ar priekšvēlēšanu cīņu, un atzinis, ka SC ar informācijas tehnoloģijām bijusi maza saskarsme. Pie sarunas viņš rosinājis atgriezties pēc vēlēšanām, jo "situācija ir pārāk nekonkrēta" un pēc vēlēšanām SC redzēs "savas ietekmes jomas". "Negribam ne ar ko riskēt. Ja šobrīd ir cilvēki, kuri vienkārši vēlas ziedot, mēs esam priecīgi. Taču uzņemties kaut kādas saistības par šo sarunu mēs nevaram un negribam," eksperimenta laikā norādījis Cilēvičs.

ZZS pārstāvis Silenieks gan atbildējis, ka ZZS gatava sadarboties, "bet runāt par to mēs varam, kad jau ir kaut kāda reālāka situācija izveidojusies". "[..]Bet to tēmu jau ir šausmīgi daudz. Ir jāzina detaļas, par ko ir runa. Vai tie ir radari ostās, radiācijas skeneriem, rācijām un... Tie visi zināmā mērā ir dzelži plus vēl e-lietas klāt. Tūkstošiem nianšu. Izglītības programmu datubāzes utt. Bet... globāli mēs neiebilstam arī pret tāda veida sadarbību," Silenieka atbildi citē laikraksts.

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs ir valdes loceklis Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijā, taču aizdomas, ka "Applieds Technology" ir fikcija, viņam neesot radušās, ziņo "Diena". Sprūdžs sarunā klāstījis par ZRP programmu, trūkumiem Latvijas ekonomikā. Par IT lietām Sprūdžs runājis ar aizrautību un protestu: ""Zog" ir īstais vārds. Tiek bezjēdzīgā daudzumā producēti projekti ar bezjēdzīgiem rezultātiem." Kā risinājumu viņš piedāvājis likvidēt projektu īstenošanu partiju interesēs, izskaužot atsevišķu uzņēmumu finansēšanu caur iestādēm, kurās sēž attiecīgo partiju pārstāvji. Pie jautājuma par "Applieds Technology" ziedojumu viņš samulsis un izskatījies pat aizvainots, norāda laikraksts "Mēs neesam gatavi sadarboties nekādā mērā. [..] Piecciparu ziedojumu dēļ mums gan sabiedrība, gan tiesību aizsardzības iestādes uzdotu jautājumu - kādēļ? Kāda ir motivācija? Mums tas nav vajadzīgs. Un tādu mēs neredzam virzību," sacījis Sprūdžs.

Arī Nacionālās apvienības pārstāvis Einārs Cilinskis piedāvājumu noraidījis. "Mūsu partija nepārdod savus pakalpojumus, nodrošinot kaut kādas priekšrocības kaut kādos konkursos, kur mums varētu būt ietekme. Mēs nevēlamies kļūt pastarpināti atkarīgi no kādas firmas," paudis Cilinskis. Viņš minējis - ja tāda prakse konkursos esot, tad tā ir jāizskauž. "Ja izveidosies koalīcija - ZRP, "Vienotība" un mēs -, tad šī politiskā kultūra varētu jūtami pamainīties. Protams, es negalvoju, ka līdz galam "Vienotībā" ir tikai cilvēki, kas manu nostāju atbalstītu, bet mēs gribētu mainīt politisko kultūru, nevis kļūt par tās sastāvdaļu," klāstījis Cilinskis.

"Vienotības" pārstāvis Arvils Ašeradens ar viltus kompānijas pārstāvjiem ticies jau pēc vēlēšanām, un atzinis, ka "Vienotības" rezultāti nav tik spoži un partija vispār varētu palikt opozīcijā. Viņš izturējies visuzmanīgāk no visu partiju sarunbiedriem un izprašņājis, kas ir "Applieds Technology". Uz 30 000 latu vērto piedāvājumu viņš reaģējis neticīgi un noraidoši, taču nevis sakot, ka tas nav "Vienotības" stils, bet gan - ka šobrīd par ko tādu ir pāragri runāt, jo neesot nekādas skaidrības, kā attīstīsies politiskie notikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!