"Cigarešu kontrabanda Latvijā tiek īstenota ļoti organizēti, ar augstu Valsts robežsardzes amatpersonu ziņu un piesegu, saņemot par to regulārus kukuļus, turklāt Latvijas robežsargi kontrabandas jomā sadarbojas ar Krievijas pierobežas dienestiem, liecina laikraksta "Diena" rīcībā nonākusi neoficiāla informācija no robežsardzei pietuvinātas personas.

Kā sestdien raksta laikraksts, ziņas ir ne vien par nelegālu cigarešu ievešanu Latvijā, bet arī par "palīdzību" robežas šķērsošanā cilvēkiem, kuri vēlas pazust no Latvijas.

Ziņotājs "Dienas" žurnālistiem detalizēti apraksta, kā tiek īstenotas kontrabandas shēmas, kuru galvenais vadītājs esot kāda amatpersona M.

"Sācis darbu robežsardzē, M. ļoti ātri saprata naudas pelnīšanas shēmu un ātri vien savāca sev apkārt uzticamus cilvēkus krimināla rakstura darbību veikšanai." Minētie "uzticamie" cilvēki esot M. vadītās struktūras darbinieki. Nelegālās kravas tiek nogādātas caur vairākiem austrumu robežas punktiem. Terehovā tās tiek ievestas bez apskates, un, lai kameras tās nefiksētu, kravas priekšā tiek aizkarināti melni aizkari. "Skatoties video novērošanas kamerā, izskatās, ka kravas nodalījums ir tukšs," norāda "Dienas" avots.

Nelegālās cigaretes Latvijā ieceļojot arī caur Aizgāršu un Opoļiem, kuri kā robežkontroles punkti jau labu laiku ir slēgti.

"Aizgāršas robežkontroles punkta labajā pusē ir piebraucamais ceļš, kas aiziet līdz mājai, kuras pagalms labi pārskatāms no robežsardzes torņa. Robežsargi pagriež torņa novērošanas kameru uz citu pusi un ar trosi no Krievijas puses pāri Ludzas upei laiž cigaretes uz pagalmu, kur tās tiek krautas busiņā," norāda ziņotājs. Kontrabandas preci saņem kāds uzņēmējs F., kuram palīdzot M. norīkotie cilvēki. Citās reizēs uz laiku robežkontroles punktā tiek izslēgta gaisma, ar speciāliem domkratiem tiek sagriezti betona bloki, kas aizšķērso ceļu, un "mikroautobuss aizbrauc uz Krievijas pusi, kur tiek iekrauta cigarešu krava un ievesta atpakaļ".

"Lai nepievērstu uzmanību vietējie iedzīvotāji, tiek izmantots zaļas krāsas buss, kas atgādina robežsardzes transportu," norāda "Dienas" informācijas avots. Opoļos viss esot vēl vienkāršāk. "Postenī dežurējošā maiņa M. uzdevumā pati nēsā cigarešu kastes no Krievijas, ko tanī pusē sarūpē krievu robežsargi. (..) Pretējā gadījumā M. tos aizrotēs uz zaļo robežu deldēt apavu zoles, un tie neko nevarēs nopelnīt."

Tāpat anonīmais avots min arī, cik maksā robežsargu "izpalīdzība". Krievijas pusē viena cigarešu kaste (50 bloku katrā pa desmit paciņām) "maksājot" 40 latu, savukārt Latvijā - 20 latu. Papildu tam ik mēnesi jāmaksā "nodeva" 400 latu par vienu Latvijā ielaisto busu.

Lai saskaņotu darījumus, pēc avota sniegtajām ziņām, M. nereti tiekas ar Krievijas amatpersonām. "M. uzaicināti cilvēki nelikumīgi šķērso Latvijas robežu un kopā ar M. un viņa padotajiem dzer šņabi, cep šašliku upes krastā un apspriež biznesa jautājumus," norāda ziņotājs.

Tas nepieciešams esot arī tāpēc, ka dažkārt kontrabandistu plānos ieviešas pa kādai kļūmei. Piemēram, nesen Aviācijas dienesta darbinieki netīšām mācību lidojuma laikā aizturēja F. busiņu, kurš bija piebāzts ar cigarešu kastēm. Tas noticis laikā, kad amatpersona M. kopā ar F. bijusi Ēģiptē. Neilgi pirms tam Krievijas pusē tika aizturēta automašīna ZIL ar cigaretēm, kas bija domātas M. piesegtajiem uzņēmējiem.

Amatpersona M. ne vien nodrošinot cigarešu kontrabandas piesegu, bet arī palīdzot personām nelegāli šķērsot robežu, proti, gan tiem, kuri izvairās no izmeklēšanas vai tiesas un dodas uz plašo Krieviju, gan arī tiem, kuri nelegāli vēlas nokļūt Latvijā. Kukulis par vienu personu ir 2500 ASV dolāru (aptuveni 1200 latu). Lai robežu šķērsošana notiktu nemanāmāk, parasti robežas apvidū tiek pieteiktas medības.

Viens no uzņēmējiem, kurš vēl nesen ar to nodarbojies M. aizsegā, bijis kāds 1976.gadā dzimušais U.P., kurš gan ticis aizturēts, taču izmeklēšanas laikā aizbēdzis. Avots izsaka pieņēmumu, ka "M. nevarēja pieļaut, ka viņš sāktu runāt, jo nav garantijas, ka viņš nesāktu sniegt liecības par M. un viņa palīgu rūpalu".

Robežsardzes Ludzas pārvaldes priekšnieka vietnieks Valdis Maslovskis, kam prasīts komentārs laikrakstā paustajai informācijai, atzīst, ka daudzi no paustajiem faktiem atbilst patiesībai, taču tie ielikti citā kontekstā. Kukuļus viņš neņemot.

"Pieļauju, ka tā ir atriebība par kādu pērnā gada nogalē aizturētu cigarešu kontrabandas kravu ar 60 000 cigarešu bloku. Esmu dzirdējis, ka kravas īpašnieki darīs visu, lai mani dabūtu prom no amata," laikrakstam skaidroja V. Maslovskis, kurš vienlaikus ir kriminālizmeklēšanas dienesta vadītājs.

"Jūsu ziņotājs prettiesiskās darbībās apsūdz tieši tās amatpersonas, kuras visvairāk cīnās ar kontrabandas ieplūšanu Latvijā," tā V. Maslovskis komentē citus avota stāstījumā nosauktos uzvārdus. Viņš arī norādīja, ka pret viņu nekad nav sākts jelkāds kriminālprocess, tiesa, pēc brīža atzinās, ka pirms pāris gadiem viens esot bijis.

Kriminālprocess par spirta kontrabandu sākts uzreiz pret četrām robežsardzes amatpersonām. "Biju aizdomās turamā statusā, reizes trīs gāju uz nopratināšanu, taču pagājušā gada februārī šo lietu prokuratūra izbeidza, jo lietā nebija nekādu pierādījumu pret mani," norādīja V. Maslovskis.

Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes priekšnieks Arvīds Liepiņš komentē, ka V. Maslovskis Kriminālizmeklēšanas dienestā strādā kopš 2007. gada un līdz ar viņa atnākšanu atklāto lietu rādītāji esot uzlabojušies. Anonīmās apsūdzības viņš uzskata par loģisku likumsakarību: "Jo labāk mēs strādāsim, jo vairāk nepatiksim noteiktam personu kontingentam," viņš norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!