Francijas kompānija "Dalkia" Latvijā iegādājusies vairākus ar Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles vārdu saistītus uzņēmumus, otrdien raksta laikraksts "Diena".

Uzņēmums "Dalkia" vēlas kļūt par "Rīgas siltums" partneri, lai palīdzētu uzņēmumam attīstīties.

Laikraksts jau vēstīja, ka 2008.gada aprīlī "Dalkia" no Valda Rupmeja, kurš ir arī Šķēles ģimenei pastarpināti piederošā uzņēmuma "Ekodoktrīna" valdes priekšsēdētājs, iegādājās centrālo apkures pakalpojumu sniedzēju Valmierā un Liepājā - uzņēmumu "Jaunā fabrika". Pēc pāris mēnešiem lielākais vides pakalpojumu uzņēmums Eiropā "Veolia Group", kura paspārnē darbojas "Dalkia", iegādājies 51% daļu ar Šķēli saistītajā atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā "Nelsens". Lai nodrošinātu papildu daļu emisiju, "Nelsens" kā finanšu investoru piesaistīja uzņēmumu "Privāto aktīvu pārvalde", kas pieder Kristiānai Lībanei-Šķēlei un Šķēles meitām, raksta laikraksts.

"Ja "Veolia" vēl kaut kādā mērā, jo mēs joprojām "Nelsens" esam partneri, tad "Dalkia" nu ne kādā veidā nav saistīta [ar Šķēli]," noraidoši par TP līdera klātbūtni darījumā, kas skar uzņēmumu "Rīgas siltums" (RS), laikrakstam izteicās Guntars Kokorevičs, kurš Latvijā pārstāv gan "Dalkia", gan "Veolia".

Šķēles preses sekretārs Romāns Meļņiks stāsta, ka Šķēle un Ainārs Šlesers runājuši par politiku, parlamentāriešu sadarbību, taču ne konkrētiem uzņēmumiem.

Jau vēstīts, ka RD Mājokļu un vides komiteja atbalstīja ieceri veidot kopuzņēmumu ar Francijas kompānijas "Dalkia International" meitas uzņēmumu Latvijā SIA "Dalkia Latvija", tādejādi pārņemot kontroli RS, kur pašlaik 49% akciju pieder RD, 48,995% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Dalkia City Heat", savukārt atlikušie 0,005% - a/s "Latvenergo".

Galīgais lēmums par abu uzņēmumu apvienošanu gan vēl ir jāpieņem Rīgas domei (RD).

"Delfi" jau agrāk vēstījuši, ka bijušā Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Guntara Kokoreviča vadītā SIA "Dalkia Latvija" bija izrādījusi interesi un ir iesaistījusies arī citu Latvijas pilsētu siltumapgādes biznesā.

Rīgas pašvaldība iecerējusi beidzot pārņemt kontroli uzņēmumā, kurā līdz šim tai bijušas nesaskaņas ar valsti, kā arī plāno uzsākt projektu, kas paredz Rīgas dzīvokļos uzstādīt individuālos siltuma skaitītājus, līdzīgi kā gāzes apgādē.

18.februārī skatītais modelis paredz, ka jaunais kopuzņēmums no Rīgas domes varētu iegādāties daļu tai piederošo RS akciju. "Darījumu finansētu "Dalkia Latvija" un Rīgas pašvaldība tā rezultātā varētu iegūt 13,4 miljonus latu. Patlaban notiek pārrunas par akciju sadalījumu kopuzņēmumā," teikts domes paziņojumā medijiem.

Šo ieceri skeptiski vērtē Ekonomikas ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!