Foto: stock.xchng
Ja Saeima atbalstītu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS)virzītos grozījumus likumā par pensijām, kas paredz atsākt indeksēt pensijaszem 165 latiem mēnesī, tad tas varētu skart apmēram 70% pensionāru, sestdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Labklājības ministrijas (LM) Pensiju politikas nodaļas vadītāja Dace Trušinska skaidrojusi, ka indeksācijai tiek pakļauta tikai "tīrā" pensija - bez piemaksām pie pensijām. Atskaitot piemaksu, apmēram 70% visu pensionāru saņem pensiju, kas nav lielāka par 165 latiem. Arī vidējā pensija (bez piemaksas - apmēram 20 latiem) valstī nepārsniedz 160 latus.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) laikrakstam atklāj, ka darbakārtībā esot vēl daži iespējamie pensiju indeksācijas varianti.

Piemēram, LM uzskatot, ka vajadzētu indeksēt tikai tās pensijas, kas nav lielākas par 135 latiem - trīskāršu sociālā nodrošinājuma pabalstu. Tajā pašā laikā izskanējis arī ierosinājums indeksēt visas pensijas.

Pēc Saeimas deputātes teiktā, pensijām līdz 165 latiem naudas indeksācijai pietiktu. Tos meklētu sociālajā budžetā. Jau iepriekš Barča minējusi, ka, piemēram, bezdarbnieku pabalstiem šogad no budžeta piešķirti vairāk nekā 76,4 miljoni latu, bet līdz 1. jūnijam izlietoti tikai 20 miljoni.

Toties visu pensiju indeksācijai finansējumu atrast būtu sarežģīti, tur naudas varētu arī nepietikt, norāda Barča. Tas, par kuru variantu koalīcija vienosies, noskaidrosies nākamnedēļ. Tad arī būs zināms, vai grozījumus Pensiju likumā virzīs steidzamības kārtā vai trijos lasījumos, bet tā, lai līdz 1. septembrim būtu skaidrība, tā avīze.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras 2010.gada pārskats liecina, ka vecuma pensija pērn mēnesī izmaksāta vidēji 470,1 tūkstotim pensionāru..

"Delfi" jau vēstīja, ka pensiju indeksācija, sākoties krīzei, tika iesaldēta. Jūnija vidū ZZS Saeimas deputāti ar opozīcijas atbalstu Saeimā nodeva komisijām ZZS sagatavotos grozījumus, kas paredz atsākt indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 165 latus mēnesī. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija piektdien ar balsu vairākumu lēma grozījumus pensiju likumā iesniegt skatīšanai Saeimas plenārsēdē.

Likumprojekts paredz, ka valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī, tiks pārskatītas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Likumprojekta atbalstīšanas gadījumā Saeimā grozījumi stātos spēka šā gada 1.septembrī. Tas nozīmētu to, ka pensijas mazākas par 165 latiem oktobrī varētu atsākt indeksēt atbilstoši patēriņa cenu pieaugumam jeb inflācijai.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) izteicies, ka valdība atbalstīs vien tādas izmaiņas, kas ir fiskāli neitrālas un papildu naudu neprasīs. Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) teica, ka valsts laikā, kad turpinās jostu savilkšana un budžeta konsolidācija, nevar atļauties atsākt indeksēt pensijas. Vilks akcentēja, ka krīzes periodā, kad valstī bija deflācija jeb patēriņa cenas samazinājās, pensijas netika indeksētas atbilstoši cenu kritumam jeb samazinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!