Foto: LETA
Aizvien biežāk Īrijā dzīvojošie latviešu savas atvases sūta uz tur esošajām latviešu skoliņām, mudinot mācīties latviešu valodu, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Šobrīd Īrijā ir vairākas latviešu brīvdienu skoliņas, kurās reizi nedēļā pulcējas bērni, lai kopā rotaļātos un apgūtu latviešu valodu, vēsta laikraksts. Pirmā bija Latviešu biedrības Īrijā skola "Saulgriezīte", kura darbojas jau vairākus gadus. "Skolā Saulgriezīte skolēnu skaits ir manāmi pieaudzis. 2011. gada novembrī skolu apmeklēja 40 skolēnu. Ir pieaugusi Īrijā dzīvojošo latviešu vēlme saglabāt dzīvu latviešu valodu. Skolā Saulgriezīte bērni turpina apgūt latviešu valodas tradīcijas ar tautasdziesmām un rotaļām, kā arī svinot svētkus," laikrakstam teikusi skolotāja Santa Eglīte. Arī Latviešu apvienības latviešiem Īrijā (LALĪ) paspārnē esošā nedēļas nogales skoliņa tieši pēdējos mēnešos piedzīvojusi ievērojamu skolēnu pieaugumu, norādot LALĪ priekšsēdētāja Ilze Tropa Adebaijo.

Laikraksts vēsta, ka Dublinas apkaimē sarosījušies arī privātskolotāji, kas par apmēram 20 eiro (apmēram 14 lati) par stundu gatavi sniegt privātstundas latviešu valodas apguvē. Laikraksts norāda, ka pieprasījums pēc šāda pakalpojuma ir.

Taču citviet situācija nav tik spoža kā Dublinas apkaimē. Piemēram, Limerikā esošās brīvdienu skoliņas apmeklētāju skaits pēdējā laikā esot pat sarucis, apstiprinājusi skoliņas skolotāja Kristīne Vītola.

Viens no iemesliem, kādēļ radusies šāda aktivitāte, – vismaz dažu latviešu apsvērumi kādreiz atgriezties mājās, norāda laikraksts. Taču pedagogi norāda, ka skoliņās par to tiek runāts reti. "Ļoti reti dzirdam sarunas, ka ģimene apsver iespēju atgriezties Latvijā, kamēr bērns nav pabeidzis mācības īru skolā," norādījusi Eglīte.

"Manuprāt, kā faktorus, kas ietekmē aktivitātes pieaugumu, varētu minēt vairākus. Protams, ir cilvēki, kas vēlas atgriezties. Bet vairāk interesi ietekmē dzimstības pieaugums. Vēl viens iemesls: lai bērni, apciemojot vecvecākus un pavadot atvaļinājumu Latvijā, varētu sarunāties latviešu valodā," sacījusi Grietiņa.

Īrijā, par spīti krīzei, ir augstākā dzimstība Eiropas Savienībā, un ap 24% jaundzimušo pasaulē nākuši tieši iebraucēju ģimenēs. Diemžēl precīzu skaitu, cik latviešu bērniņu dzimst Zaļajā salā, iegūt nav iespējams, jo daudzi vecāki izvēlas bērnam Īrijas pilsonību. Saskaņā ar Latvijas vēstniecības datiem Īrijā kopš 2005. gada līdz 2011. gada oktobrim Latvijas pilsonībā, saņemot personas kodu, vēstniecībā ir reģistrēti 2477 Īrijā dzimuši bērni, uz portāla "Balticireland.ie" datiem atsaucas laikraksts.

Palīdzību izglītošanā sniedzot arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), norāda laikraksts. Proti, ir sagatavotas atbilstošas latviešu valodas programmas, kuras izmanto apvienība Eiropas skolas, lai, atgriežoties dzīvot Latvijā, bērniem būtu iespējams mācīties skolā un ātrāk adaptēties. IZM paredzējusi sagatavot arī Eiropas skolās izmantojamu latviešu valodas programmu pamatskolām un pirmsskolas izglītības iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!