Partija "Jaunais laiks" (JL) iecerējusi atgriezties pie krietni piemirstās ieceres ieviest obligātu iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu, ceturtdien ziņo laikraksts "Telegraf".
"Tās būs ļoti sarežģītas debates, taču esmu pārliecināts, ka finanšu ministrs Einārs Repše un topošais Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Krišjānis Kariņš spēs izrādīt pietiekamu politisku gribu," laikrakstam paudis JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Pēc Zaķa teiktā, ir divi varianti, kā šī iecere varētu tikt īstenota. Pirmais ir piespiest iedzīvotājus katru gadu deklarēt ienākumus tāpat, kā to dara amatpersonas, taču tas ir dārgs un neracionāls projekts, tāpēc JL iecerējusi rīkoties citādāk: veikt vienreizēju informācijas apkopošanas akciju, bet pēc tam pieprasīt precizētus datus tikai no tiem, kuru finansiālais stāvoklis gada laikā ir mainījies, ziņo laikraksts.

"Faktiski, otrajā gadījumā runa ir par nevainības prezumpciju. Cilvēks iesniedz sākumdeklarāciju, neskaidrojot līdzekļu izcelsmi. Taču ja vēlāk pārbaude pie viņa atklās kādu lieku miljonu vai viņš iegādāsies kaut ko pāri saviem līdzekļiem, par to jau nāksies atbildēt," laikrakstam skaidrojis Zaķis.

Neiesniedzot deklarāciju, cilvēks apliecinās, ka viņa īpašums, kura vērtība nepārsniedz likumā noteikto minimumu. Saskaņā ar jaunāko likumprojekta redakciju, deklarēt vajadzētu uzkrājumus skaidrā naudā, kas pārsniedz 16 000 latu, īpašumus, kuru vērtība pārsniedz 16 000 latu, nekustamos īpašumus un transportlīdzekļus ārzemēs, Latvijā un ārvalstīs noslēgtus darījumus, akcijas, kapitāldaļas, kā arī cita veida īpašumus, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!