Tikai pirms pāris nedēļām dibinātajā Egīla Baldzēna un domubiedru vadītājā Sociāldemokrātu savienībā (SDS) jau gaidāma šķelšanās, pirmdien raksta laikraksts "Diena".
Bijušais parlamentārietis un viens no Zīgerista partijas agrākajiem līderiem Odisejs Kostanda, kas kopā ar vairāk nekā simts atbalstītāju pirms pāris nedēļām vētraināku vērsa Baldzēna vadītās SDS dibināšanas kongresu, noskaņots no tās aiziet, ja tā rīkosies lielākā daļa viņa domubiedru.

Kongresā Kostanda tika izvirzīts priekšsēža vietnieka amatam, taču netika ievēlēts. Tieši šo faktu Baldzēns "Dienai" vērtējis kā iespējamo iemeslu Kostandas un viņa atbalstītāju vēlmei partiju atstāt. "Kostandas atbalstītāji no Sociāldemokrātu savienības gatavojas izstāties un iestāties jaunā apvienībā, ko paredzēts dibināt 21.aprīlī," piektdien vēsta Liepājas pilsētas laikraksts "Kurzemes Vārds", ziņo "Diena".

Tajā juriste Laila Cēberga atzinusi, ka liepājnieki Baldzēna partijā iekļāvušies tikai, Kostandas aģitācijas mudināti, bet kongress esot licis vilties ar nedemokrātisko vadības stilu. SDS kongresā 24.martā Kostandas atbalstītāji, kas kongresa laikā bija ļoti aktīvi, izvirzīja arī savus kandidātus domei, taču, tā kā saraksts tika iesniegts pēc noteiktā laika, par šo cilvēku ievēlēšanu domē netika lemts.

Kostanda "Dienai" sestdien atzinis: "Man cilvēki nāk un saka, ka ies projām no Baldzēna, un tad arī man tur nav ko darīt - iešu tur, kur ies tauta. Partijā ar nedemokrātisko stilu tika apvainoti cilvēki, kas gribēja tajā darboties, bet dome tika ievēlēta kā vecā politbirojā." Kostanda sacīja, ka drīzumā būšot redzams, cik cilvēku pametīs Sociāldemokrātu savienību, taču nekonkretizēja savu tālāko politisko darbību.

"Odisejs Kostanda, ar kuru iepriekš bija sarunas par līdzdalību partijā, negribēja vērsties pret mums, bet gan nostiprināt savas pozīcijas sociāldemokrātu augstākajā vadībā," uzskata Baldzēns, kurš par Kostandas kandidēšanu vietnieka vēlēšanās bija uzzinājis tikai kongresa rītā. SDS priekšsēdis domā, ka cilvēki, kas gatavojas aiziet, uz SDS nākuši ne tik daudz sociāldemokrātu ideju, cik viena līdera dēļ. Baldzēns nevienu neatturēšot un nedomā, ka tas varētu negatīvi atsaukties uz izredzēm vēlēšanās. Viņaprāt, SDS kļūšot tikai viendabīgāka un līdz ar to - stiprāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!