Foto: DELFI

Latvija pašreiz ir vienīgā valsts Baltijā, kur fotoradari fiksē ātruma pārsniegšanu apdzīvotā vietā 10 kilometru stundā (km/h) robežās un autovadītāji saņem sodi, liecina laikraksta "Neatkarīgā" apkopotā informācija.

Atšķirībā no Latvijas Lietuvā jau vairākus gadus par fotoradara fiksētajiem mazajiem ātruma pārkāpumiem soda naudas vietā piemēro brīdinājumu, liecina Lietuvas Administratīvo pārkāpumu kodekss.

Savukārt Igaunijā noteikts universāls trīs eiro (2,09 latu) tarifs par katru pārkāpto kilometru, informē Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldes pārstāve Tūli Annama.

Latvija par ātruma pārkāpumiem līdz 10 km/h soda visbargāk, secina laikraksts.

Igaunija no Baltijas valstīm gan fotoradarus izmanto daudz retāk. Turklāt 28 no kopumā 30 radariem izvietoti uz ceļiem ar augstu atļauto braukšanas ātrumu – 90 km/h, informē speciāliste. Tajā pašā laikā individuālā pieeja ar trīs eiro tarifu ļāvusi izvairīties no situācijas, kad, piemēram, apdzīvotā vietā vienādu sodu samaksā gan ar 55 km/h braucošais, gan tas, kas pārvietojies ar 69 km/h.

Igaunijā tolerantāk izvēlēts arī slieksnis, no kura fotoradars fiksē pārkāpumu – piemēram, 90 km/h zonā sods jāmaksā tikai tad, ja faktiskais ātrums pārsniedzis 96 km/h. Taču, tiklīdz attiecīgais ātrums sasniegts, sodi kļūst teju trīsreiz bargāki nekā Latvijā.

Jau ziņots, ka, trešdien, spriežot par piedāvātajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, Saeimas Juridiskā komisija nolēma - valdībai līdz 15.aprīlim jānāk klajā ar vienotu pozīciju jautājumā par sodu politiku ātruma pārkāpējiem.

Komisijā otrajam lasījumam bija iesniegti divi dažādi priekšlikumi attiecībā uz ātruma pārsniegšanu. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) nākusi klajā ar piedāvājumu atteikties no naudas soda piemērošanas, ja ātrums pārsniegts par ne vairāk kā 10 kilometriem stundā. Savukārt Valsts policijas sagatavotie kodeksa grozījumi paredz vieglajiem automobiļiem par šādu pārkāpumu piemērot tikai brīdinājumu, taču vienlaikus par 10 latiem palielināt naudas sodus par lielākiem ātruma pārkāpumiem.

Priekšlikums nesodīt par ātruma pārsniegšanu zem 10 kilometriem stundā izteikts, ņemot vērā bažas, ka fotoradari fiksē ātruma pārsniegšanu jau par 3-4 kilometriem stundā, un jau par niecīgu ātruma pārsniegšanu autovadītāji var automātiski saņemt soda kvītis ar maksimālo par šādu pārkāpumu paredzēto naudas sodu. Savukārt Ceļu policija, konstatējot šādu pārkāpumu, var izvērtēt, vai piemērot naudas sodu, vai izteikt brīdinājumu.

Valsts policijas pārstāvji komisijas sēdē izteica bažas, ka naudas soda atcelšana par nelielu ātruma pārkāpšanu faktiski legalizētu braukšanas ātruma palielināšanu par 10 kilometriem stundā, kas savukārt veicinātu ceļu satiksmes negadījumu un cietušo skaita pieaugumu.

Pašreizējā likuma redakcija par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā vieglo automobiļu vadītajiem paredz brīdinājumu vai naudas sodu līdz 5 latiem ārpus apdzīvotām vietām un brīdinājumu vai sodu līdz 10 latiem apdzīvotās vietās. Smago automobiļu vadītājiem sodi ir attiecīgi lielāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!