Valsts akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" (LVM) padome ierosinājusi valdei 2003.gada budžetā neiekļaut valsts investīcijās 199 000 latu Jaunmoku pilij un 210 000 latu mednieku namam "Ezernieki". LVM padome ierosināja piešķirt šīs investīcijas mežu infrastruktūras atjaunošanai un īpaši aizsargājamo meža teritoriju attīstības pasākumiem. Tomēr priekšlikums, padomes locekļiem balsojot, nav guvis atbalstu, šodien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).
LVM padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs uzskata, ka Jaunmoku pils pašreizējais statuss neveicina rentablu saimniekošanu. Gan dotācijas, gan investīcijas tiek piešķirtas no kopējā budžeta pēc nepieciešamības. Tāpēc, nenodalot Jaunmoku pili kā meitasuzņēmumu un nemainot pils statusu, nav pamata sagaidīt rentablu saimniekošanu. Vienlaikus Gorbunovs uzskata, ka jebkurā situācijā ir nepieciešams dotēt muzeju.

Jaunmoku pilī darbojas muzejs, telpas tiek piedāvātas atpūtai, svinību rīkošanai, darbojas viesnīca.

Kā NRA pastāstīja Jaunmoku pils muzeja vadītāja un gide Baiba Laktiņa, par svinību rīkošanu greznākajās - baltajā un sarkanajā zālē - tiek prasīti 30 latu stundā. Var izmantot arī zāli lejas stāvā, kuras noma ir 15 lati stundā. Savukārt semināru organizēšanas izmaksas vienai personai diennaktī svārstās no 18 līdz 45 latiem, liecina cenrādis LVM interneta mājas lapā.

Valsts medību saimniecības attīstības galvenais mērķis ir līdzās mežistrādei gūt papildu peļņu. Kā norāda LVM padomes priekšsēdētājs, sasniegt šo mērķi tuvākajos gados būs ļoti grūti.

Gorbunovs uzsvēris: apgalvojums par 2003.gada medību pakalpojumu rentabilitāti valsts medību saimniecībā LVM ir pilnīgi nekorekts, jo netiek ņemti vērā nedz ieguldījumi, nedz investīcijas. Viņš paredz, ka izvērtīsies asas diskusijas par medību platību nomas maksas izlietojumu. Šajās diskusijās VAS jāpiedalās ar valsts medību saimniecības koncepciju, kurā būtu arī skaidri un izvērsti valsts medību saimniecības iecirkņu ieņēmumu un izdevumu analīze. Bez tās piešķirt investīcijās medību namam "Ezernieki" gandrīz pusi no iekasētās medību platību nomas maksas - 439 749 latiem - ir pāragri.

LVM piederošais medību nams "Ezernieki" Madonā iznomā medību platību juridiskām un fiziskām personām. Vidējā cena vienām medībām esot 30 - 35 lati. Cena tiek diferencēta atšķirībā pēc medību platību labuma pakāpes. Uz NRA jautājumu, vai ārzemniekiem tiek prasīta citāda maksa par medībām, "Ezernieku" medību iecirkņa vadītājs Arnis Žeiers atbildēja, ka medību namā ir apstiprināts cenrādis, pēc kura noteikts, ka ārzemnieki maksā nevis par platību, bet par viena īpatņa nomedīšanu. Cena atkarīga no medījuma svara, medību ilguma un citiem rādītājiem. Mudināts nosaukt konkrētu piemēru, cik ārzemniekam izmaksā, piemēram, aļņa nomedīšana, Žeiers lēsa, ka cena varētu svārstīties no 400 līdz 2000 eiro (252 - 1260 latiem).

Uz NRA jautājumu, kāpēc vajadzīgas investīcijas Jaunmoku pilī un "Ezerniekos" un kādi ir LVM valdes un padomes locekļu viedokļi šajā jautājumā, LVM komunikāciju daļas vadītājs Tomass Kotovičs NRA vakar atbildēt nevarēja, bet solīja nepieciešamo informāciju sagatavot līdz šīs nedēļas ceturtdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!