Foto: DELFI
Pagājušajā gadā akūto slimnieku ārstēšanai ir pārmaksāti deviņi miljoni latu, sestdien raksta "Latvijas Avīze".

Laikraksts, atsaucoties uz Veselības norēķinu centra informāciju, norāda, ka akūto slimnieku ārstēšanai bija nepieciešami 16, nevis 25 miljoni latu un turpat deviņi miljoni ir samaksāti par medikamentiem un ārstēšanai nepieciešamajām medicīnas precēm.

Līdz ar to izdevumi par zālēm un medicīnas precēm bijuši rēķināti atsevišķi, kamēr Ministru kabineta noteikumi par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību paredz medikamentus, adatas, šļirces, punkciju komplektus un citas medicīnas preces iekļaut gultas dienas tarifā un medicīnas pakalpojuma tarifā. Tādā veidā izveidojusies deviņu miljonu latu starpība.

Veselības ekonomikas centrs norādījis, ka zāles un medicīnas preces papildus tarifiem neapmaksā. Savukārt toreizējais ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš atbildējis, ka 25 miljonus pērn piešķīra neatliekamās palīdzības pakalpojumu nomaksai un parādu par medikamentiem un medicīnas materiāliem segšanai.

Valsts kontroliere laikrakstam atzinusi, ka revīzijās ne reizi vien konstatēts, ka slimnīca noteikusi augstāku tarifu par reāli iztērētajiem līdzekļiem. Tātad, slimnieku ārstē lētāk, nekā tarifā aprēķināts. "Mēs taču zinām, ka pat apdrošināšanas firmas saviem klientiem nesedz izdevumus, tā sakot, uz aklo, tur ir zināma kārtība, kā pārliecinās, vai uz papīra rakstītais atbilst tam, kas bijis reālajā dzīvē," atzīmējusi Sudraba.

Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis bildis, ka Valsts kontrole pārbaudījusi, vai gada nogalē piešķirtie 25 miljoni novirzīts, kam paredzēts. Taču Sudraba šādu apgalvojumu noliedza.

Visvairāk - vairāk nekā trīs miljoni - pārmaksāts Rīgas Austrumu slimnīcas izdevumos. Stradiņu slimnīcā tie bijuši 2,3 miljoni, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā - vairāk nekā pusmiljons latu. "Latvijas Avīze" gan uzsver, ka nav skaidrs, kādēļ naudu saņēmušas tikai daļa slimnīcu, kur bijušas, tā sauktās, pārstrādes. Bijušais valsts sekretārs Armands Ploriņš atbildējis, ka nauda proporcionāli sadalīta parādu segšanai tikai tām slimnīcām, kuras sniedz diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!