Foto: LETA
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) arodbiedrība neesot saņēmusi skaidrojumus par plānoto reorganizāciju, taču aizvadītās nedēļas nogalē Veselības ministrija (VM) viesojusies LIC un informējusi, ka jāsagatavojas atlaišanām, laikrakstam "Neatkarīgā" pastāstījusi slimnīcas arodbiedrības vadītāja Ilze Bērziņa.

"Pašlaik jau ir pagājis gandrīz mēnesis, kopš esam uzzinājuši jaunumus par reorganizāciju, taču vēl līdz šim brīdim neesam saņēmuši nekādu skaidrojumu par šo izmaiņu nepieciešamību un pamatojumu," vēstuli valsts augstākajām amatpersonām no LIC arodbiedrības citē laikraksts. Bērziņa Neatkarīgajai norādījusi - lai gan publiski tiek teikts, ka pagaidām nekādi konkrēti pasākumi, likvidējot slimnīcu, netiek veikti, aizvadītās nedēļas nogalē VM viesojusies LIC un informējusi, ka jāsagatavojas atlaišanām.

Laikraksts rakstīja, ka VM pieņēmusi lēmumu reorganizēt LIC, infekciju ārstēšanu nododot Rīgas Austrumu slimnīcai, savukārt epidemioloģiskos jautājumus un infekciju slimību profilaksi un kontroli – jaunveidojamam Slimību kontroles centram, kas darbosies VM paspārnē.

No LIC arodbiedrības vēstules izriet, ka darbiniekiem neesot pilnīga skaidrojuma par plānotajām izmaiņām un to ietekmi uz turpmāko vienoto infekcijas slimnieku veselības aprūpes sistēmu. "Būtu jāvērtē, kā šī funkciju pārdale turpmāk ietekmēs infekcijas slimnieku veselības aprūpi un nodrošinās epidemioloģisko drošību valstī," teikts vēstulē, "mēs uzskatām, ka šīs izmaiņas var nopietni ietekmēt lipīgo infekcijas slimību, tajā skaitā no jauna atdzimstošo un bīstamo infekcijas slimību, diagnostiku un ārstēšanu, kas var apdraudēt visu sabiedrību." Arodbiedrība arī norādot: nav saprotams, kādēļ tiek veidota jauna institūcija – Slimību profilakses un kontroles centrs, laikā, kad 2012. gada veselības aprūpei valsts finansējums ir tikai 3,3% no iekšzemes kopprodukta un tiek veikta valsts budžeta konsolidācija.

Ideja par LIC reorganizāciju nav jauna – saskaņā ar tā saukto māsterplānu jau sen infekciju ārstēšanai bija jābūt iekļautai kādas daudzfunkciju slimnīcas sastāvā. LIC darbība pēc 2009. gadā veiktajām reorganizācijām, kuru rezultātā centram tika deleģētas papildu funkcijas, ir vērtēta vairākkārt. 2010. gadā darba grupa secināja, ka LIC reorganizācija nav lietderīga, jo tas var apdraudēt infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības efektivitāti un ārstnieciski diagnostiskā darba kvalitāti, atgādina laikraksts.

Arodbiedrība norāda, ka, pēc starptautisko ekspertu atzinuma, infekciju slimību, tajā skaitā HIV/AIDS un tuberkulozes, ārstēšana ir jāveic integrēti, kas valstī jau tiek nodrošināts, jo LIC sastāvā ir Tuberkulozes un plaušu slimību klīnika. No VM plāniem izriet, ka Tuberkulozes un plaušu slimību klīniku plānots pārvietot uz Biķernieku slimnīcu. Tomēr laikraksta rīcībā ir arī cits viedoklis: infekciju ārstēšanai jābūt nodalītai no profilakses un epidemioloģijas. Vēl 2009. gadā, kad nebija likvidēta Sabiedrības veselības aģentūra, šīs funkcijas bija nodalītas.

Arī VM speciālists Oskars Šneiders stāstījis: profilaksi nodalīt no ārstēšanas iesaka gan Pasaules Veselības organizācija, gan Eiropas infekciju kontroles centrs. "Infekciju ārstēšana, kāda tā ir bijusi pašlaik, saglabāsies, slimnīca paliks tajā pašā vietā, un netiek plānots kādu ārstu atbrīvot no darba, savukārt pārējiem speciālistiem tiks piedāvāts darbs jaunajā centrā," teicis Šneiders.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!