Foto: DELFI
Trekno gadu vērienīgā būvniecība novedusi pie tā, ka daļa objektu nav pabeigti, kļūstot par mūsdienu graustiem, bet dažam labam tā dēvētajam jaunajam projektam jau būtu vajadzīgs remonts, informāciju par notiekošo Rīgā apkopojis laikraksts „Neatkarīgā rīta avīze”. Rīgas pilsētas būvinspekcija solas pastiprināti kontrolēt nepabeigtos objektus, kuriem beidzies būvatļaujas derīguma termiņš.

NRA vēsta, ka Rīgas domes Īpašuma departaments pērn saskaitījis 452 būves, kas pilnīgi vai daļēji atzīstamas par graustiem, bet 109 no tām nav tālu no sabrukšanas.

Rīgā līdz galam neuzbūvētās jaunbūves ir 42 jeb deviņi procenti no visiem graustiem: Austrumu izpilddirekcijā atrodas deviņi šādi pusuzbūvēti grausti, Pārdaugavas izpilddirekcijā – 21, Ziemeļu izpilddirekcijā – 12. O. Pašlaik būvniekam ir tiesības pagarināt būvatļauju un ilgstoši neko nedarīt. Pat, ja tiek pagarināta būvatļauja, pastāv prasības, kā nepabeigtā būve iekonservējama, lai nepasliktinātu konstrukciju stāvokli.

 

Rīgas būvvaldē laikrakstam teikts: pilsētai nav iespēju noteikt, kādā laika periodā būvniecība jāpabeidz. Turpmāk būvinspektori pastiprināti pievērsīšot uzmanību būvobjektiem, kuru būvatļauju derīguma termiņš beidzies vairāk nekā pirms sešiem mēnešiem, bet Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā neesot ziņu par datu aktualizāciju vai būvobjekta reģistrāciju. Šobrīd jau noskaidroti objekti, kur būvatļauju derīguma termiņš ir beidzies, bet to adresāti nav vērsušies būvvaldē.

 

Par bīstamām atzītas tādas nepabeigtās jaunbūves, piemēram, privātīpašumi Admirāļu ielā 26, Rīnūžu ielā 16, pašvaldības īpašums Lomonosova ielā 12, konstrukcija Brīvības ielā 120. 

 

Starp „jaunajiem graustiem” ir arī padomju beigu gados iesāktie. Pazīstamākie not tiem: pašlaik demontāža uzsākta pusuzceltajau apjomīgajai ēkai G. Astras ielā 4, bet privātīpašumā esošajam nepabeigtajam dzemdību namam Hipokrāta ielā 2 nav izsniegta būvatļauja, un tur ēkas gadiem ilgi slienas sešu septiņu stāvu līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!