Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Rīgas pilsētas pārvalde visu nedēļu rīkojusi lapsu un jenotsuņu vakcināciju pret trakumsērgu, Rīgas zaļajās zonās izvietojot tam paredzētās vakcīnas, šodien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
Šī akcija izraisījusi pārpratumus, jo, piemēram, Ziedoņdārzā pie apgaismes staba pielīmēta lapiņa, uz kuras rakstīts, ka parkā izlikta inde.

Laikraksta pamanītā brīdinājuma saturs vēsta, ka pašvaldība informē par indi, kas izlikta parkā, lai cīnītos ar lapsām un jenotsuņiem, tāpēc teritorija bīstama suņiem un maziem bērniem. Ņemot vērā, ka parkā pastaigājas gan ļaudis ar saviem četrkājainajiem mīluļiem, gan māmiņas ar atvasēm, saprotams ir šo cilvēku satraukums.

"Tā nav inde, šī informācija nav patiesa. Esam parkā izvietojuši plakātus ar lapsas attēlu un brīdinājumu, ka tā ir trakumsērgas vakcinācijas teritorija un tur izvietotas vakcīnas ēsmas. Visticamāk, kāds labdaris papūlējies izplatīt dezinformāciju," norāda PVD Rīgas pilsētas pārvaldes valsts vecākā veterinārā inspektore Mairita Riekstiņa.

Šāda vakcinācija notiekot divas reizes gadā - pavasarī un rudenī, kad pilsētas zaļajā zonā tiek izmētātas vakcīnas. Kā skaidro Riekstiņa, vakcīnas izskatās kā apaļas tabletes un esot aptuveni četrus centimetrus diametrā, turklāt tām piemītot diezgan nepatīkama smaka, kas gan mērķauditorijai - lapsām un jenotsuņiem - šķiet pievilcīga.

Tiek izmētātas aptuveni 25 vakcīnas uz vienu kvadrātkilometru. "Tā kā vakcīnas ir izstrādātas lapsām un jenotsuņiem, mājdzīvniekiem tās nav kaitīgas. Sastāvā ir, piemēram, zivju milti, tauku un parafīna maisījums un citas vielas. Ja arī suns kādu no tabletēm apēdīs, nekas nenotiks," teic Riekstiņa. Arī cilvēkiem vakcīnas neesot bīstamas, tomēr tieša kontakta gadījumā pie ārsta jāgriežas.

Kā ziņo laikraksts, par kampaņu nebija informēta ne Rīgas dome, ne pašvaldības aģentūra "Rīgas dārzi un parki". Aģentūras direktors Agnis Kalnkaziņš (TP) uzskata, ka šāda rīcība nav korekta, jo darbinieki var vakcīnas nejauši aizvākt. "Vakcinācija nav nekas slikts, bet informēt tomēr vajadzēja," tā Kalnkaziņš. Aģentūra līdzīgus pasākumus nerīko. Ja teritorijā atklātas žurku alas, tad cilvēkiem un mājdzīvniekiem nepieejamās vietās tiekot izlikta žurku inde, bet ne citas vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!