Foto: DELFI
Šogad rudenī Latvijas slimnīcās var beigties nauda neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai, piektdien raksta laikraksts "Diena", kura ir aptaujājusi slimnīcas.

Parādi zāļu un medicīnas preču tirgotājiem varētu būt pat vēl ātrāk. Visas slimnīcas gan uzsver, ka - palīdzība nevienam pacientam netiks atteikta, raksta laikraksts.

Salīdzinot šā gada valsts finansējumu ārstēšanai ar pērno gadu, stacionārajai aprūpei tas sarucis par 32,6%. Veselības ministrijas (VM) amatpersonas pieļauj, ka ar pašreizējiem līdzekļiem stacionāriem līdz gada beigām neiztikt un ļaunākajā gadījumā aptuveni 30% pacientu ārstēšanai naudas var nepietikt.

"Izejot no tādiem rādītājiem kā finansējums, pacientu skaits, pagājušā gada pieredze, nu tad ātrākais, kad varētu nauda beigties - bet es tagad ļoti filozofēju -, reāli stacionāros varētu būt septembris, oktobris," laikrakstam uzsvēta VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis. Bērnu slimnīcai finansējums ir līdzīgs kā pērn. Gandrīz 30% samazinājums skāris klīniskās universitātes slimnīcas, proti, "Stradiņus" un Austrumu slimnīcu, kā arī reģionālās slimnīcas. Lokālajām daudzprofilu slimnīcām samazinājums ir nedaudz zem 40%.

"Ar atvēlēto finansējumu slimnīca varēs nodrošināt tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, taču ne visu gadu. Pēc slimnīcas prognozēm, ar konkrēto summu pietiks līdz oktobrim," laikrakstam norādīja Stradiņa slimnīcas finanšu direktors Modris Dzenītis. Pēc viņa domām, optimāli būtu, ja finansējums tiktu palielināts par 40%.

Slimnīca sola neatliekamo medicīnisko palīdzību nodrošināt. To pašu laikrakstam uzsver arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS). "Kopš Rīgas 1.slimnīcā netiek sniegta neatliekamā palīdzība, stacionāro pacientu skaits mums ir tikai pieaudzis - neatliekamajā palīdzībā par 300 pacientiem mēnesī. Apdegumu centrā ir 64 pacienti uz 50 gultas vietām, tāpēc cietušos izvietojam arī citās nodaļās," laikrakstam stāsta RAKUS pārstāve Inguna Potetinova.

"Ministrija mums janvārī bija ieplānojusi 230 neatliekamo pacientu, bet reāli bija 591 pacients," laikrakstam saka Cēsu rajona slimnīcas vadītājs Guntars Kniksts un piebilst, ka reāli nauda varētu pietikt septiņiem mēnešiem. Arī Liepājas reģionālās slimnīcas vadītājs Juris Bārzdiņš laikrakstam saka, ka visu gadu ar pašreizējo naudu neatliekamo palīdzību neizdošoties nodrošināt. Pārsteigums par finansējuma mazinājumu bijis, bet pēc pērnā gada slimnīca jau sākot pierast pie grūtībām un meklējot risinājumus, kā "no bedres, kurā esam, izrāpties".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!